Forumul Mondial al Alimentației: Inovarea incluzivă este în centrul atenției la SIF 2024
Forumul pentru știință și inovare discută despre cum să pună tehnologia de ultimă oră la dispoziția tuturor fermierilor.
Articol de Simona Lazăr, 30 Octombrie 2024, 16:07
Cea de-a treia ediție a SIF s-a desfășurat sub tema Știință și inovare incluzive pentru transformarea sistemelor agroalimentare, fără a lăsa pe nimeni în urmă.
Roma - Forumul Științei și Inovării (SIF 2024), unul dintre cei trei piloni ai Forumului Mondial al Alimentației 2024, împreună cu Forumul Global al Tinerilor și Forumul Investițiilor, a încheiat vineri trei zile de discuții la sediul din Roma al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cu privire la modul în care tehnologiile de ultimă oră pot fi puse la dispoziția micilor producători.
Cea de-a treia ediție a SIF s-a desfășurat sub tema Inclusive Science and Innovation for Agrifood Systems Transformation, Leaving No One Behind. Aceasta a reunit oameni de știință recunoscuți, experți în inovare și responsabili politici, precum și producători la scară mică, populații indigene, femei, tineri și sectorul privat, în încercarea de a încuraja o diversitate de perspective bazate pe știință.
„Știința, tehnologia și inovarea sunt acceleratori cheie ai transformării sistemelor agroalimentare, dar trebuie să fie incluzive pentru a se asigura că tranziția este corectă și echitabilă”, a declarat directorul general al FAO, QU Dongyu, în discursul său de deschidere a forumului.
Pe măsură ce sistemele agroalimentare mondiale se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari - inclusiv criza climatică, pierderea biodiversității, degradarea resurselor, creșterea populației și schimbarea dietelor - potențialul noilor tehnologii ar trebui să fie exploatat pentru dezvoltarea de soluții.
Cu toate acestea, este necesar ca aceste inovații să aibă un impact la scară mai largă - astfel încât toți să beneficieze de ele în mod egal și durabil.
Forumul a urmărit, de asemenea, să faciliteze dezbaterea incluzivă și să prezinte modul în care știința și inovarea pot fi valorificate pentru a transforma sistemele agroalimentare. În sesiunea de închidere de vineri, de exemplu, ministrul agriculturii din Costa Rica, Victor Carvajal Porras, a oferit informații despre impactul real al inovațiilor agroalimentare incluzive în țara sa.
SIF 2024 de joi s-a deschis cu o sesiune care a explorat beneficiile adoptării și difuzării tehnologiilor de editare genetică și a examinat implicațiile acestora, inclusiv riscurile, pentru micii producători. Aceasta a oferit, de asemenea, o platformă pentru discutarea aspectelor de reglementare și de politică.
Cercetările arată că această tehnologie ar putea spori precizia metodelor de ameliorare și ar putea contribui la dezvoltarea rapidă a soiurilor de plante și a raselor de animale îmbunătățite. Printre beneficiile potențiale se numără culturi și animale mai rezistente la dăunători și boli, precum și o mai bună rezistență la schimbările climatice.
Unele dintre produsele modificate genetic dezvoltate în întreaga lume includ banane biofortificate cu vitamina A, lapte hipoalergenic, grâu fără gluten, somon rezistent la boli, viță de vie tolerantă la secetă și cacao protejată împotriva bolilor fungice.
Cu toate acestea, există și potențiale preocupări legate de mediu, siguranța alimentară, etică și reglementare. În acest sens, FAO a publicat un raport în 2022 care discută aceste aspecte importante, urmat de un raport în 2023 privind aspectele legate de siguranța alimentară în aplicarea editării genetice pentru producția de alimente, inclusiv aplicabilitatea principiilor și liniilor directoare existente ale Codex Alimentarius pentru evaluările relevante privind siguranța alimentară.
Mai presus de toate, este necesar să ne asigurăm că astfel de tehnologii sunt incluzive și aduc beneficii tuturor producătorilor de alimente, inclusiv fermierilor familiali, a declarat Qu în cuvântul său de deschidere a sesiunii.
Directorul general a solicitat, de asemenea, mai multă comunicare științifică și educație pentru a informa mai bine publicul cu privire la beneficiile potențiale ale acestor noi tehnologii.
Inteligența artificială
Nevoia de incluziune a fost, de asemenea, în centrul sesiunii de după-amiază privind inteligența artificială (AI), care a reunit perspective diverse și a permis participanților să exploreze modul în care această tehnologie poate modela viitorul sistemelor agroalimentare.
IA remodelează deja modul în care cultivăm, recoltăm și distribuim alimente, produse pescărești și forestiere. Cu toate acestea, IA trebuie să fie incluzivă și responsabilă pentru ca adevăratul său potențial să fie realizat. Acesta este motivul pentru care, în februarie 2020, FAO, împreună cu Microsoft, IBM și Sfântul Scaun, a fost printre primii semnatari ai Apelului de la Roma pentru etica IA.
Pentru ca IA să ajute la reducerea sărăciei și să contribuie la o lume fără foamete, aceasta trebuie să reducă - și nu să mărească - ceea ce directorul general numește triplul decalaj: digital, rural și de gen. Acest lucru necesită o guvernanță adecvată și colaborarea între sectorul public și cel privat.
FAO a integrat deja AI și tehnici de învățare automată în multe dintre produsele sale.
Printre acestea se numără portalul WaPOR, care monitorizează și raportează cu privire la productivitatea apei în agricultură în Africa și Orientul Apropiat; Agricultural Stress Index System, care caută în datele din satelit semne emergente de secetă; sistemul SEPAL, care urmărește schimbările la scară mică din păduri care pot indica incendii sau tăieri ilegale; aplicația Fall Armyworm, care permite fermierilor să detecteze în timp util pagubele produse de Armyworm; și laboratorul de date al FAO , care utilizează surse neconvenționale și creează instrumente bazate pe inteligența artificială pentru a moderniza procesele statistice în vederea sprijinirii transformării sistemelor agroalimentare.
Rapoarte lansate
SIF 2024 a fost, de asemenea, marcat de lansarea a două rapoarte: raportul WFF Young Scientists Group (YSG), intitulat Tehnologii digitale pentru implicarea multidimensională a tinerilor în transformarea sistemelor agroalimentare, și un raport prospectiv intitulat Shaping sustainable agrifood futures: pre-emerging and emerging technologies and innovations for impact.
De asemenea, a avut loc lansarea Programului de mentorat accelerator pentru IMM-uri conduse de femei în Africa, o componentă a inițiativei comune FAO - Rețeaua internațională agroalimentară (IAFN): Accelerator Mentorship Programme for Women-led SMEs in Africa.