Inflația prețurilor interne la alimente rămâne ridicată în multe țări cu venituri mici și medii
O inflație mai mare de 5% este înregistrată în 76,2% din țările cu venituri mici (cu 1,1 puncte procentuale mai mică de la ultima actualizare din 26 septembrie 2024), 51,1% din țările cu venituri medii mici (cu 3,2 puncte procentuale mai mică), 38% din țările cu venituri medii mari (cu 6,0 puncte procentuale mai mică) și 8,9% din țările cu venituri mari (cu 1,8 puncte procentuale mai mică).
Articol de Simona Lazăr, 30 Octombrie 2024, 16:30
În termeni reali, inflația prețurilor la alimente a depășit inflația globală în 58,9% din cele 168 de țări pentru care sunt disponibile date.
De la ultima actualizare din 26 septembrie 2024, indicii prețurilor la produsele agricole și la cereale au închis cu 1 și, respectiv, 2 procente mai jos; indicele prețurilor de export a închis la același nivel. Prețurile porumbului și orezului au scăzut cu 3 și, respectiv, 4 procente, în timp ce grâul s-a situat la același nivel. De la un an la altul, prețurile porumbului sunt cu 14% mai mici, iar prețurile orezului cu 7% mai mici; prețurile grâului sunt cu 4% mai mari. Prețurile porumbului sunt cu 4% mai mari decât în ianuarie 2020, prețurile grâului cu 3% mai mari, iar prețurile orezului cu 36% mai mari. (A se vedea datele din „foaia roz ” pentru indicii prețurilor materiilor prime agricole și alimentare, actualizate lunar).
Până în 2050, populația globală va fi de 10 miliarde de persoane, ceea ce va necesita o creștere cu 60% a producției de alimente, pe fondul accelerării schimbărilor climatice. Sectorul alimentar, responsabil pentru 30% din gazele cu efect de seră, trebuie să se transforme rapid pentru a satisface această cerere în mod durabil. Micii agricultori vor juca un rol crucial, dar se confruntă cu un deficit de finanțare important, ceea ce duce la provocări precum accesul limitat la tehnologie și cunoștințe. Echipați corespunzător, fermierii vor conduce această tranziție, oferind o oportunitate unică de a crea locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric și de a sprijini o economie prosperă.