Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mediu, resurse naturale și economia albastră

Banca Mondială contribuie la revitalizarea acestei industrii prin intermediul unui grant în valoare de 45 de milioane de dolari care pune sustenabilitatea în centrul său. În acest scop, proiectul colaborează cu partenerii locali, comunitățile și asociațiile de pescari pentru a face gestionarea pescuitului mai durabilă, pentru a crește producția și a crea locuri de muncă, protejând în același timp peștii și ecosistemul lor.

Articol de Simona Lazăr, 03 Martie 2025, 19:54

Biodiversitatea sprijină creșterea locurilor de muncă

După aproape un deceniu de conflict, lanțul valoric al pescuitului din Yemen a fost devastat. Peștele este o parte valoroasă a dietei locale într-o țară în care două treimi din populație suferă de insecuritate alimentară. Este, de asemenea, un export important și o sursă de locuri de muncă.

Contribuind la diversificarea economiei, grantul sporește oportunitățile economice în Yemen și îmbunătățește securitatea alimentară. Restabilirea unui lanț valoric sustenabil al pescuitului face ca aceste mijloace de subzistență să fie mai sigure pentru viitor.

Protejarea naturii nu trebuie să fie un cost, ci poate fi o forță motrice pentru economie.

Peste 3 miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastă pentru aportul lor de proteine și pentru mijloacele lor de trai, însă 90% din stocurile mondiale de pește marin sunt în prezent exploatate pe deplin sau supraexploatate.

Protejarea biodiversității ne protejează și clima

Criza biodiversității și criza climatică sunt provocări esențiale. Acestea sunt interconectate, iar declinul fiecăreia dintre ele ne accelerează către un punct de cotitură ireversibil. În loc să le abordăm ca probleme separate, le putem aborda împreună.

Noul instrument de diagnosticare al Grupului Băncii Mondiale, Raportul de țară privind clima și dezvoltarea ( CCDR), identifică soluțiile bazate pe natură ca fiind un domeniu de intervenție pentru consolidarea rezultatelor în materie de climă, natură și dezvoltare.

Mangrovele sunt infrastructuri naturale puternice. Acești arbori de coastă acționează ca un „scut biologic” pentru a preveni eroziunea și a absorbi valurile de furtună. Sunt un habitat important pentru pești și rețin de patru ori mai mult carbon decât pădurile tropicale. În cazul degradării acestora, există consecințe climatice, sociale și economice grave.

Acesta este motivul pentru care Banca Mondială a investit 285 de milioane de dolari într-un proiect de gestionare integrată a zonelor de coastă pentru a planta 200 de kilometri pătrați (o suprafață de peste 3 ori mai mare decât Manhattan) de mangrove de-a lungul coastei Indiei. Aceste păduri revitalizate sechestrează 1,5 tone metrice de carbon pe hectar pe an. Acum, în timpul ciclonilor, forțele valurilor de maree sunt reduse de creșterea acoperirii cu mangrove.

India s-a concentrat pe soluții bazate pe natură pentru a se proteja împotriva dezastrelor și a provocărilor climatice, sporind în același timp biodiversitatea. Această triplă victorie înseamnă creșterea productivității pentru ecosistemele marine și protecția comunităților de coastă pentru 11,9 milioane de locuitori.

Natura se află în centrul soluțiilor climatice. Alinierea obiectivelor privind biodiversitatea și clima conduce la societăți durabile și la o dezvoltare favorabilă incluziunii.

Din 1990, se estimează că 420 de milioane de hectare de pădure au fost pierdute prin conversia în alte utilizări ale terenurilor. Între 2015 și 2020, rata defrișărilor a fost estimată la 10 milioane de hectare pe an - o suprafață de mărimea Islandei.

Soluții integrate: Valorificarea cooperării intersectoriale

Pentru a rezista, răspunsul global la criza biodiversității trebuie să adopte o abordare globală a economiei. Aceasta înseamnă integrarea considerentelor legate de natură în toate sectoarele și politicile, la toate nivelurile. Banca se remarcă prin faptul că reunește o varietate de părți interesate pentru a testa și a dezvolta soluții transformative.

Indonezia adăpostește resurse naturale extraordinare, de importanță mondială, inclusiv cele mai mari zone tropicale de turbărie din lume. Aceste active naturale și ecosisteme susțin creșterea economică a Indoneziei și asigură mijloacele de subzistență pentru milioane de persoane. De asemenea, acestea stochează cantități mari de carbon care atenuează schimbările climatice.

Programul indonezian de gestionare durabilă a peisajelor (SLMP) adoptă o abordare integrată în vederea protejării și consolidării acestor active prin promovarea cooperării între guvernul național și provincial, sectorul privat, societatea civilă și comunități. Prin intermediul SLMP, Banca Mondială și partenerii întreprind analize, sprijină dialogul politic și facilitează investițiile pentru combaterea despăduririlor, îmbunătățirea mijloacelor de subzistență și consolidarea rezistenței la schimbările climatice. Printre mecanismele-cheie utilizate pentru atingerea acestor obiective se numără plățile bazate pe rezultate, care sprijină guvernele și comunitățile să reducă defrișările. Un rol central al unor astfel de programe este capacitatea băncii de a reuni părțile interesate în jurul unui obiectiv comun.

SLMP sprijină, de asemenea, eforturile de creștere a incluziunii comunităților locale și a populațiilor indigene în gestionarea terenurilor. Până în prezent, peste 2,9 milioane de parcele de teren au fost cartografiate și peste 87 000 de hectare de licențe de silvicultură socială au fost acordate prin intermediul programelor sprijinite de SLMP ale guvernului. Aceste eforturi contribuie la abordarea într-un mod echitabil a factorilor determinanți ai gestionării nesustenabile a resurselor naturale.

"Atenuarea contează și contează urgent. Dar la fel și adaptarea și reziliența, prima pentru a reduce expunerea și a doua pentru a reduce vulnerabilitatea, în special pentru clienții noștri care au contribuit cel mai puțin la emisiile globale, dar care vor suferi cel mai mult de pe urma schimbărilor pe care le provoacă."

Valerie Hickey

Director global pentru mediu, resurse naturale și economia albastră, Banca Mondială

Implicarea comunităților asigură câștiguri pentru viitor

Fie că este vorba de proiecte inteligente din punct de vedere al naturii care creează locuri de muncă în comunitatea locală sau de facilitarea colaborării regionale pentru a asigura utilizarea durabilă a resurselor comune, centrul fiecărui proiect este implicarea și responsabilizarea comunităților locale.

Mai mult de 70% din gospodăriile din Mozambic depind de resursele naturale. De la turismul atras de rezervațiile naturale și de viața sălbatică până la lemnul și peștele care asigură securitatea financiară, precum și hrana, este în interesul comunității ca resursele să fie regenerabile și durabile, astfel încât este esențială implicarea comunității. Portofoliul de gestionare integrată a peisajelor (ILM) din Mozambic promovează o coexistență sănătoasă între oameni și natură, lucrând pe mai multe teme și sectoare pentru a aborda defrișarea și exploatarea resurselor, împreună cu provocări precum sărăcia rurală, drepturile comunității și gestionarea terenurilor.

O modalitate prin care portofoliul ILM Mozambic se asigură că își menține câștigurile este de a inspira conservarea prin finanțarea cluburilor de mediu pentru elevi. Optzeci de burse sunt acordate fetelor cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani pentru educație profesională și generală. Este o piatră de temelie pentru sensibilizarea cu privire la mediu, promovarea schimbărilor în acțiuni și ajustarea comportamentului.

Artimisa Enosse Malhango, o elevă din Mozambic, își descrie experiența: "În cadrul clubului de mediu, am învățat despre alfabetizare, calcul, drepturile copiilor și mediu... Până acum, nu știam cum putem proteja mediul. Nu știam ce este mediul, dar acum știu. Este important pentru noi pentru că, mâine, poate deveni viitorul nostru."

Parteneriatele public-privat (PPP) sunt un alt mod prin care colaborăm cu comunitățile. Ariile protejate (AP) joacă un rol valoros în asigurarea capitalului natural și a serviciilor ecosistemice ale lumii, precum și în atenuarea impactului schimbărilor climatice. Cu toate acestea, există un deficit masiv de finanțare pentru gestionarea acestora. Banca Mondială a utilizat un model PPP cu 15 guverne din Africa pentru a stabili parteneriate de gestionare colaborativă (CMP) în 40 de arii protejate. Autoritățile din zonele protejate (guvernamentale, private sau comunitare) au încheiat parteneriate cu 13 organizații (private și ONG-uri) pentru a co-gestiona sau delega gestionarea zonelor protejate care acoperă 11,5% din suprafața zonelor protejate din Africa. O revizuire cuprinzătoare a acestor CMP a constatat că finanțarea mediană pentru AP din Africa cu CMP este de 2,6 ori mai mare decât finanțarea de bază a AP fără CMP și de 14,6 ori mai mare pentru CMP delegate. Această creștere a finanțării consolidează eficacitatea modelului AP, făcându-le mai atractive pentru investiții durabile.

Ariile protejate și turismul bazat pe natură sunt o sursă semnificativă de creștere economică. Pentru fiecare dolar investit, rata de rentabilitate este de 6 ori mai mare.

Agricultura in lume 19 Martie 2025, 20:43

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG

Cumpărăturile de la magazinul alimentar pot părea o vânătoare de comori cu o întorsătură, mai ales atunci când căutați...

Cum să identificați și să găsiți alimente fără OMG
Agricultura in lume 18 Martie 2025, 20:42

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi

Printre culturile frecvent modificate se numără soia, porumbul, bumbacul și canola. Fiecare dintre acestea are una sau mai...

Alimente modificate genetic - ce trebuie să știi
Agricultura in lume 10 Martie 2025, 20:23

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului

Oceanele au absorbit mai mult de 90 la sută din încălzirea globală care a avut loc în ultimii 50 de ani. Pentru aceasta,...

Impactul schimbărilor climatice asupra pescuitului
Agricultura in lume 04 Martie 2025, 19:52

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat

Biodiversitatea este bogăția planetei noastre. Este o piatră de temelie a dezvoltării, iar pierderea acesteia amenință multe...

Natura este un pilon economic esențial, dar care este subevaluat
Agricultura in lume 01 Martie 2025, 19:45

Biodiversitatea, o piatră de temelie a dezvoltării

Biodiversitatea este o piatră de temelie a dezvoltării, iar pierderea acesteia amenință multe dintre câștigurile greu...

Biodiversitatea, o piatră de temelie a dezvoltării
Pictogramele sau iconografia în agricultură
Agricultura in lume 26 Februarie 2025, 21:59

Pictogramele sau iconografia în agricultură

Gândiți-vă la pictogramele din agricultură ca la emoji-urile din lumea agriculturii - imagini mici, utile, care au un impact...

Pictogramele sau iconografia în agricultură
Agricultura extensivă Vs sisteme intensive
Agricultura in lume 25 Februarie 2025, 21:56

Agricultura extensivă Vs sisteme intensive

Imaginați-vă acest lucru: o petrecere agricolă la care toată lumea este invitată (extensivă) vs. un club VIP cu o listă de...

Agricultura extensivă Vs sisteme intensive
România și alte trei țări cer limitarea importurilor de produse agricole din Ucraina
Agricultura in lume 24 Februarie 2025, 16:31

România și alte trei țări cer limitarea importurilor de produse agricole din Ucraina

Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria au solicitat Comisiei Europene reintroducerea cotelor pentru importurile de produse...

România și alte trei țări cer limitarea importurilor de produse agricole din Ucraina