Reducerea deficitului de proteine vegetale al Uniunii Europene
Sectorul european al culturilor arabile a furnizat 64 de milioane de tone de proteine brute în 2023-24. Cea mai mare parte a acestui volum provine din furaje grosiere, urmate de cereale și semințe oleaginoase.
Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2024, 11:33
Leguminoasele uscate reprezintă doar 1,1 milioane de tone. Cu toate acestea, acest volum nu acoperă toate nevoile UE din sectoarele alimentar, furajer și industrial. Pentru a-și acoperi deficitul de proteine vegetale, Uniunea Europeană (UE) importă produse pe bază de plante care reprezintă 19 milioane de tone de proteine brute. În declarațiasa de la Versailles, Consiliul European a solicitat creșterea producției UE de proteine vegetale. Sub forma a patru fișe informative, Comisia Europeană publică astăzi o prezentare generală a pieței proteinelor vegetale din UE, de la ofertă și cerere la intervențiile PAC și inițiativele naționale.
Informații privind oferta și cererea de proteine în UE
Prima fișă de informare evidențiază aspectele-cheie ale cererii și ofertei de proteine în UE. În ceea ce privește sursele de proteine vegetale cultivate în UE, furajele grosiere sunt principala sursă de proteine vegetale de origine comunitară, iar rapița este principala plantă bogată în proteine cultivată în UE. Cu toate acestea, în același timp, UE se bazează în mare măsură pe importurile de boabe și făină de soia. Fișa prezintă date detaliate privind utilizarea furajelor la diferite specii de animale și dependența acestora de proteinele vegetale importate. De asemenea, prezintă date privind transformarea proteinelor vegetale în producția animală. .
Intervențiile PAC pentru reducerea deficitului de proteine vegetale al UE
A doua fișă informativă se referă la sprijinul acordat prin politica agricolă comună (PAC) pentru a reduce dependența UE de importurile de proteine vegetale. Aceasta descrie statutul culturilor de leguminoase în temeiul regulamentului privind planul strategic al PAC și motivele prezentate de statele membre pentru a sprijini aceste culturi. 20 de planuri strategice ale PAC utilizează sprijin cuplat pentru proteaginoase și acesta este unul dintre principalele moduri în care statele membre sprijină sectorul. Aproape toate statele membre au planificat cel puțin o intervenție în cadrul ecoregimului sau al angajamentelor de agromediu și climatice pentru a promova includerea culturilor proteaginoase în sistemele de culturi arabile, datorită beneficiilor climatice și de mediu oferite. Doar două state membre au utilizat noua posibilitate oferită de actuala PAC pentru a pune în aplicare intervenții sectoriale privind culturile proteaginoase.
Inițiative ale statelor membre pentru o ofertă și o cerere de proteine durabile și reziliente
A treia fișă prezintă mai multe inițiative naționale și regionale legate de dezvoltarea unei oferte și a unei cereri de proteine durabile și reziliente. Tranziția către sisteme de cerere și ofertă de proteine mai durabile și mai reziliente necesită acțiuni coordonate la toate nivelurile de guvernanță, în toate domeniile de politică și de-a lungul lanțului de aprovizionare. Un sondaj lansat de Comisie în 2023 către statele membre a arătat că majoritatea au inițiative care vizează utilizarea proteinelor pentru alimente și furaje, precum și pentru proteine alternative. Mai multe state membre se concentrează pe întregul lanț valoric și pe diferitele sale niveluri.
Cercetare și inovare pentru reducerea dependenței UE de proteinele vegetale importate
Această fișă informativă se referă la cercetarea și inovarea (C&I) pentru aprovizionarea cu proteine. Pentru a acoperi deficitul de C&I privind leguminoasele și proteinele, UE a investit, începând din 2015, 644 de milioane EUR în 125 de proiecte de cercetare Orizont 2020 și Orizont Europa. Scopul acestor proiecte este de a dezvolta sisteme agricole și lanțuri alimentare competitive și durabile, care pot contribui la reducerea dependenței UE de proteinele vegetale importate. De asemenea, acestea analizează cultivarea leguminoaselor și a altor culturi bogate în proteine pentru a îmbunătăți eficiența utilizării proteinelor în sectorul creșterii animalelor din UE și pentru a elimina lacunele de cunoștințe în ceea ce privește capacitatea de a produce și utiliza surse alternative de proteine. UE sprijină, de asemenea, grupurile operaționale ale Parteneriatului european pentru inovare (EIP-AGRI) și grupurile de lucru ale rețelei PAC a UE care se ocupă de producția de culturi proteice, nutriția animală sau proteinele alternative.
În paralel cu această activitate, Centrul Comun de Cercetare a explorat factorii determinanți, sinergiile potențiale și compromisurile care trebuie luate în considerare în evoluția către un sistem proteic mai durabil și mai rezistent.