Sardinia, în fața unei crize veterinare. Boala limbii albastre decimează efectivele de ovine
Pe insula Sardinia, cea mai importantă zonă din Italia pentru creşterea oilor, Michela Dessi a văzut cum 150 dintre cele 600 de oi ale sale au murit şi 140 au pierdut mieii în ultimele lunii din cauza bolii limbii albastre care devastează efectivele locale de ovine, transmite Reuters.
Articol de Petruț Mazilu, 05 Noiembrie 2024, 15:46
Sardinia are trei milioane de oi, aproape dublu faţă de numărul oamenilor, şi este responsabilă pentru 40% din efectivele de ovine ale Italiei.
Sectorul angajează peste 27.000 de persoane şi este o parte centrală din identitatea culturală a insulei mediteraneene, graţie unor produse precum brânza sărată 'pecorino', produsă din laptele de oaie.
Toate acestea sunt ameninţate de boala limbii albastre care a lovit aproape un sfert dintre cele 13.000 de ferme de oi din Sardinia în acest an, provocând decesul a 40.000 de oi şi miei, comparativ cu doar 5.000 în 2023.
Focare de boala limbii albastre au fost descoperite în mai multe părţi ale Europei în ultimele luni, ajutate de încălzirea globală, care favorizează proliferarea insectei care transmite boala, însă în nicio altă parte nu a existat un impact atât de devastator din Sardinia.
'Sardinia a fost afectată în mod deosebit, cu o răspândire exponenţială pe care nu am mai văzut-o până acum. Iar starea de urgenţă nu a trecut', spune Luca Saba, reprezentantul local al sindicatului fermierilor Coldiretti.
Faptul că virusul are mai multe tulpini împiedică oprirea răspândirii prin vaccinare.
'Sunt 27 de tipuri la nivel mondial şi nu ştim care va fi cel care va apărea de la un an la altul. Noi vaccinăm pentru tipul 8, care a fost prezent anul trecut, şi am putea avea tipul 3', spune Sandro Rolesu, director la Institutul zooprofilatic din Sardinia, adăugând că Italia va începe vaccinarea pentru tipul 3 abia anul următor.
Giovanni Filippini, directorul Departamentului pentru sănătatea animală, spune că guvernul lucrează la un plan de urgenţă 'pe baza modelelor predictive care pot împiedica răspândirea bolii limbii albastre', dar nu a dorit să ofere detalii.
Între timp, fermierii deja loviţi de una dintre cele mai secetoase veri cu care s-a confruntat Sardinia, numără pagubele şi cer ajutor financiar de la Roma.
Responsabilul pentru agricultură din Sardinia, Gianfranco Satta, spune că guvernul regional din insulă a pus deoparte 13,5 milioane de euro pentru a-i despăgubi pe fermierii afectaţi, însă Coldiretti estimează pierderile la 25 de milioane de euro.
'Suntem în genunchi şi societăţile se închid', spune Roberto Congia, un oficial de la Mişcarea oierilor sardinieni, un grup local de lobby.