Tuberculoza bovină: Franța lansează vaccinarea experimentală pe bursuci
Operațiunea constă în capturarea bursucilor în sălbăticie și efectuarea de teste de screening. Dacă testul este negativ, animalele sunt vaccinate cu vaccinul BCG.
Articol de Simona Lazăr, 08 Aprilie 2023, 22:33
Operațiunea constă în capturarea bursucilor în sălbăticie și efectuarea de teste de screening. Dacă testul este negativ, animalele sunt vaccinate cu vaccinul BCG. Vaccinarea bursucilor împotriva tuberculozei bovine ar putea, potrivit Ministerului Agriculturii, să completeze măsurile de reducere a populațiilor de animale sălbatice infectate cu tuberculoza bovină.
Franța a lansat marți, 4 aprilie 2023, un „experiment de vaccinare pe bursuci, [...] ca instrument complementar măsurilor de control bazate în prezent pe o reducere țintită a populațiilor sălbatice infectate” cu tuberculoza bovină. Acesta este anunțul făcut de Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presă emis miercuri, 5 aprilie 2023. Acest experiment este coordonat de OFB, biroul francez pentru biodiversitate, și ANSES, Agenția Națională de Securitate a Sănătății.
Operațiuni de captură
Acest experiment de vaccin este finanțat de Ministerul Agriculturii cu suma de 250.000 de euro. Primele teste ale protocolului de vaccinare au început în regiunea Nouvelle-Aquitaine pe 4 aprilie 2023, pe o perioadă de trei ani. La sfârșitul acestei perioade, experimentul poate fi extins „la toate zonele contaminate”. Operația constă în capturarea bursucilor în sălbăticie și efectuarea testelor de screening serologic prin prelevare de sânge. Dacă testul este negativ, animalele sunt vaccinate cu vaccinul biliar Calmette-Guérin (BCG). Acesta este același vaccin folosit în programe de sănătate publică umană. Dacă bursucul este infectat, acesta este eliminat.
Preveniți contaminarea vitelor
„Această strategie face posibilă reducerea numărului de animale infectate cu tuberculoză în cadrul populației lor (populația de bursuci, în acest caz) și, astfel, reducerea riscului de contaminare a fermelor de vite”, explică María-Laura Boschiroli, Director de cercetare la ANSES și șef al Laboratorului Național de Referință pentru Tuberculoză.
„Acest experiment își propune să evalueze costurile și logistica. Este o fază de testare a fezabilității care va face posibilă anticiparea costurilor la scară națională”, declară Kristel Gache, Director GDS (Health Defense Group) Franța. Din 2001, țara se bucură de statutul liber. Acest caracter permite „sectorului bovinelor să-și exporte animalele și produsele lor”.
Sursa: https://www.lafranceagricole.fr/