-

Cum plantăm copacii?

Pomicultorii au câteva sfaturi pentru cei care vor să se apuce de grădinărit, sau, de ce nu, pentru cei care vor sa pună bazele unei livezi în perioada următoare.

Înaintea plantării-propriu zise se sapă gropi de 50-60 de centimetri lăţime, aceeasi lungime si adâncime. Ideal este ca gropile să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Acest lucru favorizează o sterilizare a locului unde va fi plantat pomul. Această lucrare conduce la afânarea solului, un ajutor pentru dezvoltarea rădăcinilor.

Se fasonează rădăcina pomului. Fasonarea rădăcinii implică îndepărtarea rădăcinilor vătămate şi scurtarea vârfurilor la cele lungi.

Pomul trebuie plantat la adâncimea la care a crescut în pepinieră. Dacă nu aţi întrebat vânzătorul, puteţi să vă orientaţi după punctul de altoire. Acesta trebuie să se afle la 2-3 cm deasupra nivelului solului. Pe măsură ce se aşază pământ peste rădăcini, se efectuează tasarea prin călcare. La plantare, folosiţi, pe lângă pământ, şi gunoi fermentat de grajd.

Atenţie, nu folosiţi gunoi proaspăt, deoarece compromiteţi şansele ca pomul să se prindă. Folosiţi 10-15L de apă pentru a-l uda. E bine ca, atunci când săpaţi groapa, să aşezaţi pământul scos în două grămezi: una cu pământul de deasupra (primii 20 de cm) şi cealaltă cu restul. Când plantaţi pomul, puneţi pământul scos de deasupra la fund şi cel scos de la fund deasupra.

Plantarea se face astfel: Se face un muşuroi sub rădăcinile pomului, pe fundul gropii. Apoi, se trage pământul cât să acopere rădăcinile, se calcă, se pun 4-5 kg bălegar bine putrezit, se trage un nou strat de pământ şi se calcă.

Dacă decideţi să puneţi mai mulţi pomi, distanţa dintre ei trebuie să fie de minimum 4-5 metri. Excepţie fac vişinii, care se pot planta la 3 metri unul de celălalt. Perii, prunii, caişii, piersicii pot fi plantaţi la 4 metri unul de altul, iar merii şi cireşii, la 5 metri;

Pentru ca pomul să crească drept, puteţi înfige în groapă - de preferinţă înainte de plantare, pentru a nu afecta rădăcinile pomului - un par înalt. Legaţi pomul de acest par.

Dacă aţi ratat cea mai bună perioadă din an pentru plantarea pomilor- sfârşitul lunii octombrie şi luna noiembrie, puteţi profita acum de luna martie.