-

VIDEO: Stupul care extrage mierea automat

Stupul Flow este o nouă invenție care promite să elimine procedurile grele și anevoioase de colectare a mierii din stup. Procesul se datorează unui sistem cu cep care permite extragerea mierii și scurgerea ei din faguri special concepute.

Inventat în ultimul deceniu de Stuart și Cedar Anderson, tatăl și fiul unei dinastii de apicultori, acest sistem elimină procesul tradițional de extracție a mierii – cel în care se scot ramele, se prelucrează cu cuțitul fierbinte și se introduc în centrifugă până se obținea mierea. Acum totul e mult mai simplu: mierea curge ca vinul din butoaie.

„Stupul este format din celule fagure deja formate parțial. Albinele nu mai acoperă fagurele cu ceară, umplu celulele cu miere și pun capacul celulelor ca de obicei. Când porniți instrumentul, care seamănă cu un robinet, celulele sunt împărțite vertical în interiorul fagurelui și formează canale care permit mierea să curgă până la un jgheab sigilat la baza cadrului. Mierea se scurge din stup prin acest robinet, iar albinele sunt practic netulburate din activitatea lor”, spune inventatorul.

După ce mierea a fost scursă, se pornește din nou dispozitivul, fagurele este resetat în poziția inițială și albinele reiau întregul proces pentru a produce altă miere. Iată cum funcționează întregul proces:

Citeşte continuarea pe paginadeagricultura.ro

Sursa foto: Pixabay