-

De ce să alegem ouăle ecologice?

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În primul rând, găinile de la care provin se mișcă în aer liber şi primesc numai hrană produsă natural. Fiecărei păsări trebuie să-i revină 4 metri pătraţi de păşune, iar în adăpostul închis să nu fie mai mult de 6 păsări pe metrul pătrat, conform normelor UE de zootehnie ecologică.

Găinilor crescute ecologic nu li se taie ciocurile şi nu li se ajustează aripile. Ele trăiesc de multe ori în mici grupuri cu alte găini şi depun ouă în medii naturale confortabile. Fermierii care cresc găini în sistem ecologic respectă regulile specifice pentru a permite găinilor o viaţă cât se poate de sănătoasă

Ouăle sunt colectate de către fermier. De multe ori, fermierul vinde ouăle direct de la fermă sau la o piaţă din apropiere, împreună cu alţi fermieri. Iar câteodată aceştia le vând unor companii care le revinde apoi la supermarketuri şi restaurante.
Înainte ca ouăle ecologice să fie vândute, ele sunt curăţate şi puse în cofraje cu simboluri şi texte în care se explică unde, cum şi de către cine au fost produse. Ouăle pot fi unul dintre ingredientele organice ale pastelor făinoase sau dulciurilor, caz în care vor fi etichetate cu aceleaşi simboluri şi texte.

Hrana găinilor trebuie să constea într-o combinaţie de cereale ecologice, făinuri proteice de origine vegerală, săruri minerale şi vitamine organice şi să nu conţină niciun fel de substanţe chimice, pesticide, aditivi, conservanţi, hormoni sau organisme modificate genetic.
Furajele sunt cumparate de la producatori ecologici certificati in acest sens, reteta de furajare fiind echilibrată astfel incat sa asigure sanatatea si imunitatea pasarilor. De altfel, gainile crescute ecologic nu primesc in nici un caz antibiotice sau vitamine sintetice. Bioritmul pasarilor trebuie respectat, astfel incat acestea să nu fie stresate si nici să nu fie fortate sa oua dupa exigentele unui program industrial.

O condiție obligatorie pentru cei dornici să practice agricultura ecologică este ca ferma să fie înscrisă la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Găsiți aici lista operatorilor înregistraţi în agricultura ecologică la MADR.

Rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii britanici arata ca ouale de la gainile crescute afara, cu o alimentatie naturala, sunt mult mai sanatoase decat cele din “fabricile de oua”.Conform acestui studiu, realizat pe 14 ferme organice din SUA, ouale provenite de la gaini mai sanatoase sunt si ele mai  sanatoase. Mai exact, ele contin cu o treime mai putin colesterol, o pătrime mai putine grasimi saturate, 2/3 ori mai multa vitamina A,  de două ori mai multi acizi grasi omega 3, de trei ori mai multa vitamina E și de 7 ori mai mult beta caroten.

Cum identificam ouale ecologice? Cifra marcata pe ou si langa codul de producator vorbeste despre sistemul in care oul respectiv a fost obtinut. Pe ambalajul oualor ecologice este trecuta cifra 0.  Daca pasarile sunt crescute in aer liber, dar nu li se administreaza furaje ecologice, atunci langa codul de producator apare cifra 1. Cresterea gainii la sol este marcata cu numarul 2, iar dezvoltarea gainilor ouatoare in baterii cu cifra 3.

Oul este un aliment care nu trebuie sa lipseasca dintr-o  dieta sanatoasa. Cu cat oul este mai sanatos, cu atat beneficiile pentru organismul uman sunt mai mari. Oul conţine toţi cei opt aminoacizi esenţiali şi proteine de înaltă calitate. În acest aliment se găsesc toate substanţele necesare dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, precum şi menţinerii stării de sănătate a adulţilor. In plus, oul conţine vitaminele A, B, D şi E, minerale, precum fosfor, calciu şi fier.

Proteinele din ou sunt asimilate de organism mai bine decât proteinele din carne datorită bogăţiei în minerale şi vitamine. Acest aliment este unul dintre puţinele surse alimentare de vitamina D, care este necesară pentru absorbţia calciului din alimente şi fixarea lui în oase; copiii, persoanele în vârstă şi femeile însărcinate au nevoie de cantităţi crescute de vitamina D. Gratie conţinutului bogat de vitaminele B6, B12 şi fosfaţi, oul asigură menţinerea sănătăţii sistemului nervos. În plus, protejează vasele de sânge prin proprietăţile antioxidante conferite de seleniu şi vitamina E.

Oul nu contine multe zaharuri, insa este o sursa excelenta de carotenoizi. Acestia sunt antioxidanti eficienti in combaterea stresului oxidativ,  care sta la baza foarte multor afectiuni, inclusiv a imbatranirii precoce. Carotenul se gaseste in galbenusul de ou, fiind cel care ii confera culoarea galbena. Cantitatea de carotenoizi din ou depinde de aportul de caroten al pasarilor: in functie de carotenul pe care pasarile l-au luat din hrana, galbenusul va avea o nuanta mai intensa sau mai putin intensa.