-

Ferma în care roboții hrănesc și mulg vacile

5 roboți harnici fac viața de fermier mai ușoară, la o fermă de creștere a vacilor din Orheiu Bistriței. Fermierii stau mai mult cu ochii pe monitoare, pentru că de curățenia grajdurilor, de mulsul vacilor și de hrănirea vițeilor se ocupă roboți.

Ferma de vaci "robotizată" se află la doar câțiva km de Bistrița și asigură în fiecare dimineață lapte proaspăt la câteva dozatoare amplasate în locuri des frecventate de bistrițeni.

De altfel, în ultimii ani, datorită normelor de igienă impuse, pentru o protecție a mediului mai sigură, dar și a normelor legate de calitatea alimentelor, s-a impus schimbarea multor practici din domeniul zootehniei.

Așa se face că au apărut tehnologii și instrumente noi, care să facă posibilă aplicarea lor.

Spre exemplu, în avicultură au fost introduse instalațiile automatizate de control a temperaturii și umidității din halele de creștere a păsărilor. În paralel, s-au dezvoltat și programele de control a alternanței lumină/întuneric.

S-au dezvoltat și sistemele automate de distribuire a alimentelor și a apei de băut.

In ceea ce privește creșterea vitelor, mulgătoarele automate au devenit cvasi-obligatorii. Dar acesta a fost doar un început.

În multe ferme există raclete automate care colectează gunoiul de grajd din zona unde stau vacile și îl adună la capetele grajdurilor.

De asemenea, alți roboți se ocupă de distribuirea hranei și adunarea acesteia la un loc, dacă este împrăștiată.

Alăptarea vițeilor o fac tot roboții. Totodată, mulsul se face automat, fără nicio intervenție umană.

O instalație specială, dotată cu o poartă de acces și una de ieșire, spală ugerul vacii, o mulge și apoi îi acordă o recompensă sub forma unui preparat special. Între timp, monitorizează și temperatura și alți parametri fiziologici ai animalului.

Totul este înregistrat, pentru fiecare animal în parte, în memoria calculatorului.

Există și o multitudine de alte dispozitive care fac viața fermierilor mai ușoară, îmbunătățesc performanțele economice și reduc poluarea produsă de fermele zootehnice.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay