-

Subvenții pentru înverzirea solurilor, după recoltarea păioaselor

Știați că există subvenții și pentru înverzirea solurilor după ce se recoltează pâioasele? APIA a acordat subvenții pentru aceste culturi iar noutatea din acest an constă în faptul că data de începere a înființării acestor culturi a fost mutată de la 1 august, cum era în anii trecuți, la 1 iulie.

Măsura are ca scop tocmai scurtarea perioadei în care terenurile stau necultivate, direct sub acțiunea factorilor naturali care conduc la eroziunea solului și la pierderea umidității.

Culturile de înverzire sunt de două feluri: culturi fixatoare de azot și culturi de acoperire. Fiecare dintre ele are rolul ei.

Structura și speciile componente sunt fixate prin regulamente specifice, preluate din directivele europene și sunt disponibile la APIA.

O variantă a „Ghidului informativ privind aplicarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu” poate fi consultată și AICI.

Condiția pentru a primi subvenția pentru programele de înverzire este ca acestea să fie menținute cel puțin opt săptămâni pe teren și, la sfârșit, să fie înglobate în sol.

Dincolo de obligația legală, orice agricultor are interesul ca terenul său, odată recoltat, să fie protejat împotriva eroziunii. Ca atare, existența unui covor vegetal este de bun augur, căci plantele protejează solul de vânt și de arșița care distruge bacteriile specifice din stratul superficial.

Un alt argument pentru care suprafețele proaspăt recoltate trebuie să fie acoperite de o cultură este acela că, în lipsa unor plante, orice eventuale resturi de azot rămase în sol vor fi spălate și transportate în apa freatică , existând riscul poluării .

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay