-

Idei de afaceri - Plantația de afini

Brașoveanul Nicolae Moldovan a investit 1,15 milioane de euro într-o plantație de afini în comuna Recea care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare. Investiția a cuprins împrejmuirea terenului, achiziționarea arbuștilor din pepinieră autorizată, sistemul de irigație ce acoperă întreaga suprafață cultivată, amenajarea drumurilor tehnologice, alimentare cu energie electrică din rețeaua națională și construirea unei clădiri administrative.

„Urmând câteva cursuri în pomicultură și marketing, mă ocup cu normă întreagă de această activitate. Experiența mi-am însușit-o pe parcursul implementării proiectului, ajutat fiind și de firma de consultanță la care am apelat. După 15 ani petrecuți în străinătate, m-am întors aici, în Recea, cu dorința de a demara această investiție în locurile mele natale. Astăzi, iată-mă ocupându-mă din ce în ce mai mult de cultura de afini. Întreținerea culturii implică prezență constantă pe întreaga perioadă de creștere și fructificație. Aceasta constă în tunderea culturii în lunile de primăvară și toamnă, conform necesităților plantei. Pasul următor constă în aplicarea îngrășămintelor ecologice prin sistemul de irigație sau foliar, tăierea periodică a vegetației dintre rânduri și îndepărtarea eventualelor buruieni din preajma plantelor. Monitorizarea atentă a dăunătorilor joacă un rol esențial, fie că e vorba de insecte sau rozătoare care influențează negativ buna dezvoltare a plantației. Urmează etape ale analizei solului în vederea stabilirii carențelor hidrico-nutritive și administrarea ulterioară a acestora nu în ultimul rând, îndepărtarea păsărilor care ciugulesc fructele pe toată perioada coacerii și recoltării acestora”, explică Nicolae Moldovan, potrivit presei cu specific agricol.

Culesul se face manual

În ceea ce privește recoltarea, când fructele încep să se coacă, fermierul brașovean apelează la zilieri. Culegerea fructelor se face manual, pe o perioadă de 8 – 10 săptămâni, în funcție de perioada de coacere a fiecărui soi în parte (timpuriu, mediu, târziu). „Valorificarea fructelor o fac în special prin exportul în stare proaspătă.

Intenționez ca în viitor să și procesez o parte din producție. În 2014, prețul pentru un kg de afine s-a situat în jurul valorii de doi euro. Cererea pe această piață a afinelor de cultură este satisfăcătoare, dar incertă pentru viitorul apropiat, din cauza embargourilor internaționale care pot influența și destabiliza puternic prețurile pieței. În ceea ce privește piața de desfacere internă, aceasta este destul de mică, dar promițătoare în cazul în care vom investi mai mult în promovarea acestor fructe plăcute la gust și foarte benefice pentru sănătate, prin conștientizarea, familiarizarea și prezentarea lor publicului larg”, povestește cultivatorul Nicolae Moldovan.

Citeşte continuarea pe PAGINA DE AGRICULTURA

Articole înrudite