Ascultă Radio Antena Satelor Live

Băutura-tratament, cu beneficii uriașe pentru sănătate, descoperită la Galați

Câțiva profesori ai Facultății de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au realizat, în urma unor studii elaborate de laborator, un nectar probiotic de dovleac, cu beneficii uluitoare.

27 Ianuarie 2018, 22:01

Nectarul din dovleac, extrem de sănătos și gustos, este o realizare pentru noi toți, în special pentru inventatori și investitori, care pot da naștere unei afaceri avantajose, pornind de la acest proiect. Băutura are la bază materie primă ieftină și cu un grad de perisabilitate scăzut: „Pentru un producător care face deja sucuri de roşii sau de fructe, acesta nu trebuie să-şi procure decât un utilaj de spălat şi de divizat dovleacul. Pe ambele le-am făcut tot noi“, spune Dana Moraru, doctorand în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Dincolo de ideea inedită de a crea un nectar, neîntâlnit încă pe piața românească din banalul dovleac, descoperitorii afirmă cu convingere că nectarul este mai mult decât un produs nou și sănătos, cu potențial succes. Datorită proprietăților sale, această licoare este o adevarată binecuvântare pentru organism. Fiind o sursă bogată de fibre solubile, nectarul de dovleac îmbunătăţeşte vederea, reglează nivelul colesterolului, întăreşte sistemul imunitar şi este ideal pentru persoanele care ţin regim, pentru cei vegetarieni sau pentru ce care au o intoleranţă la lactoză.

Produsul mult așteptat va fi unul 100 % natural, căci cei care l-au creat nu doresc să adauge aditivi. „Am putea să adăugăm aditivi, dar nu vrem. S-ar mai putea face un tratament termic ulterior obţinerii produsului, dar atunci nu mai vorbim despre un produs probiotic“, a relatat Iulia Bleoancă, şef lucrări din cadrul facultăţii.

Odată ajuns pe piață, sticla cu nectar nu va costa mai mult de 4 lei, susțin producătorii, care au testat şi termenul de valabilitate al produsului:” în condiţii de laborator, nectarul îşi păstrează proprietăţiile chiar şi trei săptămâni”.

Rețeta nectarului de dovleac este în curs de brevetare la OSIM.

Sursa foto: Pixabay

Etichete : reportaj
Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres