Ascultă Radio Antena Satelor Live

Țuica de Bistrița, un produs recunoscut la nivel național

Ţuica de Bistriţa este recunoscută peste tot în ţară, iar reţeta unei băuturi de calitate o dau, în primul rand, prunele. Prunul de Bistriţa este considerat un excelent soi autofertil.

13 Iulie 2018, 07:51

Fructele sunt de mărime medie, alungite, de culoare bleumarin, cu pulpă foarte dulce şi aromată .
A început deja sezonul fabricării în distilării a ţuicii şi aceasta nu poate avea sub 50 de grade tărie.
În comuna Salva, Ioan Angelini moşteneşte de la familia sa cazane vechi, de aramă, din care face o ţuică cu mărgele de toată fala.
„Ţuica cu mărgele de Salva este o ţuică sută la sută naturală. Această este fabricată în cazane de aramă, din moşi strămoşi, aşa cum este obiceiul la noi. Este marcă înregistrată”, spune Angelini.
Nu vrea să dezvăluie niciun secret legat de procesul de fabricaţie, dar ţine să specifice că „mărgelele fac tăria ţuicii, adică, dacă ţuica este sub 50 grade, nu mai face mărgică, dacă este peste 50 grade, face mărgică”.
Ţuica cu mărgele de la Salva a ajuns în mai toate târgurile cu specific din țară, dar a notat și prezențe benefice în afara țării, de acolo de unde Angelini s-a întors cu anumite colaborări venite din partea unor clienți interesați de produsul românesc. Ultima găselniță a sălăuanului este scoaterea pe piață a unui cognac făcut după o rețetă ținută sub „cheie”.
Procesul de acreditare fiscală durează însă destul de mult, doar pentru produsul Țuică cu Mărgele de la Salva au fost necesari șapte ani, notează corespondentul nostru, Viorel Grosu.

Sursa: Viorel Grosu
Sursa foto: Viorel Grosu

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Interviuri si reportaje 14 Iunie 2025, 15:35

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol

România pierde zilnic din zestrea sa agricolă. Într-un context tot mai dificil pentru cercetarea agricolă românească,...

Semințele viitorului: patrimoniul vegetal românesc, în pericol
Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Interviuri si reportaje 11 Iunie 2025, 19:26

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă

Colectivizarea agriculturii, impusă de regimul comunist, a fost principala cauză a depopulării unor sate din Podişul...

Depopulate după colectivizare, două sate vecine din Podişul Târnavelor primesc o nouă şansă
Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 17:00

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale

Forumul Național al Agriculturii – Viitorul Agriculturii Românești, eveniment major ce poartă marca Clubului Fermierilor...

Viitorul agriculturii românești, în centrul unei dezbateri naționale
Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Interviuri si reportaje 05 Iunie 2025, 12:49

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo

Într-o perioadă în care fermierii români se confruntă cu tot mai multe dificultăți în valorificarea produselor, o inițiativă...

Fermierii care nu s-au dat bătuți: Povestea platformei Romo
Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 21:17

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată

La Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pasiunea pentru plante se transformă în știință, iar rezultatele sunt uimitoare....

Grădini cu parfum de iris și mentă cu aromă de ciocolată
An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Interviuri si reportaje 23 Mai 2025, 10:57

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”

Pe fondul unei primăveri blânde și cu precipitații relativ favorabile, fermierii din mai multe județe ale țării privesc cu...

An agricol promițător în sudul și vestul țării: „N-am mai avut de câțiva ani un an atât de bun”
Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
Interviuri si reportaje 17 Mai 2025, 11:38

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere

Într-o țară unde cererea pentru flori este în creștere, floricultura românească rămâne, din păcate, unul dintre cele mai slab...

Floricultura, între promisiuni și realitate: un sector românesc cu potențial, dar fără susținere
„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă
Interviuri si reportaje 15 Mai 2025, 09:40

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă

Într-un context în care micii fermieri și producători locali se luptă să supraviețuiască într-o piață dominată de produse de...

„Poftim din România” brandul care ține producătorii români acasă