Ascultă Radio Antena Satelor Live

Secretul cărășeanului care a reușit să cultive roșii cu gust la poale de munte

La Rusca Teregova, la poalele muntelui, într-o zonă în care vara vine târziu și stă puțin, există o familie care a făcut o afacere din cultivarea legumelor și, în special, a tomatelor. Mai mult:

24 Septembrie 2018, 07:19

Deși știa că roșiile sunt dependente de soare și căldură, Petru Blaj din Rusca Teregova s-a ambiționat să demonstreze că se poate. În plus, programul pentru tomate l-a convins să își extindă afacerea.

“Văzând piața că e foarte slabă la noi și nu are nimeni roșii cultivate în zonă, am încercat noi primii să vedem cu o să iasă. Având un solariu mic în primul an, apoi am încercat că încă un solariu. După aceea am văzut că s-a dat subvenția asta, am încercat să mărim un pic, să avem un profit mai mare”, spune Petru Blaj.

La Rusca, terenul cultivabil este puțin și sărac, dar cu multă muncă și gunoi de graj a devenit fertil și propice pentru cultivarea legumelor.

“Folosim mai mult bălegar de oaie, de păsări mai puțin că nu sunt ferme mari în zonă să putem aduna și încercăm și stropiri cât mai puțin chimice. Stropim cu un macerat de urzică cu lapte”, explică Petru Blaj.

În zona montană a județului Caraș-Severin aproape că nu mai cultivă nimeni legume pentru a le vinde. Așa că pentru familia Blaj problema pieței s-a rezolvat de la sine. Mai mult chiar, pentru că legumele produse sunt aproape bio, mulți clienți vin direct la producător ca să cumpere.

“Vin de la Domașnea până la Caransebeș. Avem Domașnea unde vindem, Rusca, Teregova, Feneș, Armeniș, Sadova Veche și o parte din Caransebeș, dar direct la client, nu în piață. Ori vin ei ori mergem noi. Zilnic stau băieții, stăm în centru la Rusca și la Domașnea.

Foarte multă lume vine acasă și preferă să le culegem atunci. Dacă nu are gust bun imediat scad vânzările, scade tot, se duce reclama. Dacă ai roșii cu gust, o să ai clienți până-i lumea. N-ai roșii cu gust, o să pierzi tot ce ai”, conchide Petru Blj.

În numai trei ani de la demararea afacerii, Petru Blaj a ajuns să cultive legume pe 1.500 de metri pătrați de solar, iar viitorul îl gândește în două planuri: modernizare și extindere.

Sursa: radiotimisoara.ro

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 13:57

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii

În timp ce marile economii europene alocă până la 20% din cifra de afaceri a companiilor agricole pentru cercetare și...

Cercetarea agricolă românească, la limita supraviețuirii
Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres