-

Preţurile la utilităţi şi la combustibil nu mai pot fi majorate, prevede OM 4

Preţurile la utilităţi şi la combustibil nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă - este una dintre prevederile Ordonanţei Militare numărul 4 prezentată aseară la Ministerul de Interne.

De asemenea, personalul esenţial din energie va fi izolat la locul de muncă. Sunt şi prevederi care relaxează regimul circulaţiei persoanelor în vârstă.Preţurile la energie, la celellate utilităţi şi la carburanţi au fost plafonate la nivelul de ieri. Singura modificare acceptată pe perioada stării de urgenţă va fi cea de scădere, a precizat ministrul de interne, Marcel Vela: „În perioada stării de urgenţă, preţurile la energie electriă şi termică, la gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă - în funcţie de cerere şi ofertă.”
Noua Ordonanţă Militară are prevederi şi pentru sistemul energetic naţional, care instituie pentru o perioadă stabilită de angajatori măsuri de izolare preventinvă la locul de muncă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale. Documentul vine cu noi măsuri şi în ceea ce priveşte circulaţia personaelor care au peste 65 de ani. Acestea vor putea ieşi din casă oricând - pentru nevoi medicale, însă fără a folosi mijloacele de transport în comun.
Marcel Vela: „Am permis deplasarea în afara locuinţei sau a gospodăriei şi în intervalul orar 20:00- 21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Am clarificat condiţiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economici, astfel încât în intervalul cuprins între orele 11:00 şi 13:00 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spaţii comerciale.”
Sunt impune noi sancţiuni pentru cei care nu respectă condiţiile de izolare sau carantină. Vor fi obligaţi să plătească cheltuielile pentru o perioadă suplimentară de carantină de 14 zile, iar o altă prevedere stabileşte că spaţiile comune de la blocuri trebuie prevăzute cu soluţii dezinfectante. Ministrul de interne a spus din nou că de fiecare dintre noi depinde evitarea creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectare. El a subliniat că sunt măsuri restrictive necesare, poate cele mai dure din ultimii 10 ani, care se vor relaxa sau ridica doar după ce se va diminua răspândirea virisului. Ordonanţa Militară numărul 4 a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

RADOR
Foto: Pixabay

banner 600 b 3

Articole înrudite