-

Un centru APIA avertizează: „Sunați la primării să ne trimită adeverințele!”

Scris de

Funcționarii unui centru județean APIA - Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură - au trimis un SMS fără precedent agricultorilor din județ, care riscă să piardă banii ce le-ar reveni de drept în acest an. 

Agricultorii clujeni au primit pe messenger-ul telefonului mobil următorul avertisment: „Sunați la primării să ne transmită adeverințele cu terenurile pe anul 2020, altfel riscați să nu vă puteți depune cererea în termen!”.

Situația este cu atât mai complicată cu cât APIA a fost nevoită să prelungească oricum termenul de depunere a cererilor de către agricultori, de la 31 mai la 15 iunie, iar Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat că funcționarii APIA vor lucra în fiecare zi (deci și sâmbete, duminici), pentru ca cei în drept să reușească să depună în timp util documentele.

Până pe data de 29 mai, deci în interiorul primului termen de depunere, au fost înregistrate, în toată țara, 736.586 de cereri, pentru o suprafață de 7.043.344 de hectare. 

O ordonanță de Guvern adoptată pe 20 mai simplifica, în bună măsură, procedura pentru obținerea susținerii din partea APIA a unor lucrări și culturi agricole. Una dintre măsurile noi era aceea că agricultorul urma să ridice de la APIA adeverințele pentru terenuri - și nu de la primării, ca în anii precedenți - dar pentru ca acest lucru să fie posibil, primăriile trebuie să transmită centrelor APIA județene aceste adeverințe. „Simplificarea” votată prin ordonanța de urgență (printre alte măsuri care s-au luat) constă în faptul că agricultorul poate face simultan depunerea cererilor cu ridicarea adeverințelor, direct la centrele APIA, dar, se pare, măsura nu poate fi îndeplinită fără concursul primăriilor.

Pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație valabile până nu demult, există și posibilitatea depunerii online a cererilor pentru plăți directe din partea APIA. În ședința din 20 mai, Guvernul a decis și prelungirea termenului de depunere până în 15 iunie.

Foto: Pixabay

 Citește și

AFIR a implementat politica anti-mită pe zona PNDR 2020

Articole înrudite