-

Paşapoartele Covid-19 trebuie să aibă o dată de expirare

Paşapoartele Covid-19 nu reprezintă "vechea normalitate". Dacă guvernul insistă să le folosească, o dată de expirare trebuie consfinţită prin lege.

Vreme de vreo şase ani, după al Doilea Război Mondial, cetăţenii britanici au fost nevoiţi să poarte la ei acte de identitate, documente introduse în 1939 printr-o măsură de urgenţă. Statul era dornic să le păstreze şi după ce criza se terminase, asta până când le-a lichidat o instanţă dotată cu creier. Pentru acest lucru a fost necesar şi un gest de nesupunere civică comis de un oarecare Clarence Willcock, directorul unei curăţătorii de haine. El a refuzat să se legitimeze la solicitarea agentului de poliţie Harold Muckle, drept pentru care a fost inculpat.
În cele din urmă cazul lui a ajuns la judecătorul şef al Angliei şi Ţării Galilor, Lord Goddard. El a hotărât că persistenţa unor măsuri legislative nerezonabile după ce starea de urgenţă s-a încheiat "tinde să transforme cetăţenii care respectă legea în delincvenţi". În mod clar acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Câte familii s-au adunat oare în spaţii interioare în duminica Paştelui, încălcând deopotrivă legea şi decretul lui Boris Johnson care le impuneau să rămână în grădină, indiferent cât de rece bătea vântul?
Astăzi premierul va prezenta planuri privind un soi de carte de identitate sanitară, o schemă de certificare a situaţiei personale din perspectiva pandemiei, de care oamenii vor avea nevoie pentru a proba că au fost vaccinaţi, că au anticorpi ori că au avut recent un test negativ. Este acest lucru, pentru a folosi acelaşi cuvânt ca Lord Goddard, "rezonabil"? Mulţi spun că da, întrucât îi va menţine "în siguranţă" în caz că vor dori să meargă la teatru, la cinema, într-un club de noapte sau în alt local închis în care contactul cu alţi oameni e dificil de evitat. E probabil ca schema să nu acopere şi barurile şi restaurantele, cu condiţia ca ele să menţină distanţarea socială şi normele de protecţie. Tineretul, care mai are luni bune până când va fi vaccinat, va putea obţine certificate prin testarea de două ori pe săptămână.
Nici n-are rost să mai spunem că aceasta nu e revenirea promisă la normalitate. Consilierii medicali ai guvernului afirmă că va trebui să trăim an de an cu noul virus, aşa cum trăim acum cu gripa. Dar de paşapoarte de vaccinare contra gripei n-am avut nevoie niciodată pentru a merge la teatru. Deci se pleacă de la supoziţia că viitoarele epidemii de Covid-19 vor fi mai grave decât cele de gripă, în ciuda existenţei vaccinurilor. Sau va fi extinsă această schemă de certificare şi pentru alte dezastre?
Dacă guvernul chiar s-a decis să adopte această politică, atunci ea ar trebui să aibă o perioadă de expirare clar stabilită şi cât mai scurtă, nu mai mult de şase luni, pentru a se restabili încrederea populaţiei în ieşitul din casă după daunele provocate de campania de comunicare în termeni apocaliptici a executivului. În caz contrar, aşa cum s-a întâmplat şi cu actele de identitate, încă vom mai folosi acele certificate mulţi ani de acum înainte.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite