Ascultă Radio Antena Satelor Live

COVID-19: convalescența nu este atât de ușoară!

Un număr bun de pacienți se recuperează după COVID-19 fără prea multe dificultăți. Dar pentru unii, în special pentru cei care au dezvoltat forme severe ale bolii, drumul spre recuperare poate fi lung.

COVID-19: convalescența nu este atât de ușoară!

04 August 2021, 05:29

Deși oamenii de știință adună în mod regulat noi dovezi despre semnele COVID-19, mai multe simptome sunt destul de bine determinate la adulți. Se pot cita: febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală ... Pe de altă parte, convalescența și complicațiile potențiale care îi așteaptă pe pacienți rămân destul de vagi. Dovezile arată că recuperarea poate dura mult timp pentru unii.
În timp ce coronavirusul continuă să se răspândească în foarte multe țări, mărturiile primelor persoane afectate de SARS-COV-2 se înmulțesc. În timp ce unii se recuperează în decurs de două săptămâni, alții declară că au dificultăți de recuperare.
Akhink Omer, în vârstă de treizeci de ani din Tennessee, infectat în martie anul trecut cu coronavirus, a trebuit să fie internat timp de 8 zile după deteriorarea stării sale de sănătate „Oboseala a fost intensă și tusea a fost atât de severă încât am avut senzația ca mă sufoc, ca și cum cineva m-ar fi apucat de gât”, explică tânăra. Când simptomele i s-au îmbunătățit, i s-a permis să plece acasă. Cu toate acestea, era departe de a-și recăpăta forma anterioară.
Timp de câteva săptămâni, a simțit o mare slăbiciune și oboseală cronică. De asemenea, tusea a durat mult, fără să se oprească. Ea își amintește: „Parcă plămânii mei încercau să expulzeze tot ce a mai rămas acolo”. I s-a cerut să facă exerciții de respirație dureroase pentru a-și recupera abilitățile din trecut. Pacientul are nevoie, de asemenea, de tratament după spitalizare pentru deficit de fier și niveluri hepatice anormale cauzate de un medicament COVID-19 prescris.
Nu este singura care raportează oboseală severă. David Harris, arhitect din Bristol, a declarat că a văzut simptomele sale apărând și dispărând de mai multe ori „A fost ca o mini-saga a unui val constant de simptome la care nu mă așteptam deloc”, a spus el. „Al doilea val a fost mult mai grav - aceleași simptome, dar cu respirație scurtă, și de aceea am fost convins că este coronavirus”. Omul a luptat singur, nu a fost testat, însă raportează epuizarea severă și persistentă după ce simptomele se rezolvă în cele din urmă.
Dr. Philip Gothard, medic consultant la Spitalul de Boli Tropicale din Londra, a confirmat că dacă majoritatea persoanelor infectate cu SARS-COV-2 se recuperează în decurs de două săptămâni, „unii vor avea o tuse persistentă”. El adaugă: „Începem să vedem pacienți cu oboseală profundă și epuizare care poate dura o vreme. trei, patru, cinci sau șase săptămâni”. El recunoaște apoi: „Este foarte dureros dacă ești o persoană tânără și sănătoasă, este ceva cu care nu ești obișnuit”.

Debilitarea fizică nu este singura dificultate întâmpinată de foștii pacienți. Boala le afectează și psihicul. Stresul, sentimentul de izolare și singurătate în timpul spitalizării, teama de a muri ... mulți descriu această perioadă ca un calvar psihologic, complex de depășit.

Foto: Pixabay

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Interviuri si reportaje 29 Octombrie 2025, 15:13

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România

Despre starea pieței cărnii de porc și despre viitorul zootehniei românești s-a vorbit recent în emisiunea „Viața la Țară”,...

Dimitrie Muscă: Importăm 80% din carnea de porc. Este o catastrofă pentru România
Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
Interviuri si reportaje 28 Octombrie 2025, 15:10

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice

Toamna aduce, ca de obicei, roadele celor care au știut să muncească și să creadă în performanță. Printre puținele companii...

Romvac, din nou pe podiumul internațional al cercetării științifice
România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 09:16

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri

Anul 2025 aduce vești importante pentru viticultura românească. Producția de vin este estimată la aproximativ patru milioane...

România, al șaselea producător de vin din Europa. Producția din 2025, estimată la patru milioane de hectolitri
Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
Interviuri si reportaje 27 Octombrie 2025, 08:57

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești

Viața la țară continuă în ritmul ei firesc, acolo unde oamenii aleg, de fiecare dată, produsele românești. Sunt roadele...

Viața la țară și gustul autentic al produselor românești
România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 10:20

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali

„România cu bun gust” este una dintre cele mai ambițioase inițiative dedicate producătorilor locali români. Proiectul are ca...

România cu bun gust! Un proiect național care readuce respectul pentru producătorii locali
Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Interviuri si reportaje 22 Octombrie 2025, 09:56

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan

La finalul săptămânii trecute, cu ocazia Zilei Agriculturii Ecologice, a fost lansat primul program național dedicat...

Românii, încurajați să consume local: Produsele tradiționale revin în prim-plan
Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Interviuri si reportaje 13 Octombrie 2025, 12:21

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres

România a fost una dintre prezențele remarcate la târgul internațional Anuga 2025, desfășurat la Köln, în Germania, cel mai...

Produsele românești, apreciate la Anuga 2025. România, în topul țărilor cu cel mai mare progres
Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune
Interviuri si reportaje 09 Octombrie 2025, 15:54

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune

La summitul Agri4Future, organizat la All3Center București, fermierii români cer Comisiei Europene o politică agricolă...

Agricultura României între crize și oportunități. Fermierii cer o nouă viziune