-

COVID-19: convalescența nu este atât de ușoară!

Scris de

Un număr bun de pacienți se recuperează după COVID-19 fără prea multe dificultăți. Dar pentru unii, în special pentru cei care au dezvoltat forme severe ale bolii, drumul spre recuperare poate fi lung.

Deși oamenii de știință adună în mod regulat noi dovezi despre semnele COVID-19, mai multe simptome sunt destul de bine determinate la adulți. Se pot cita: febră, tuse, dificultăți de respirație, oboseală ... Pe de altă parte, convalescența și complicațiile potențiale care îi așteaptă pe pacienți rămân destul de vagi. Dovezile arată că recuperarea poate dura mult timp pentru unii.
În timp ce coronavirusul continuă să se răspândească în foarte multe țări, mărturiile primelor persoane afectate de SARS-COV-2 se înmulțesc. În timp ce unii se recuperează în decurs de două săptămâni, alții declară că au dificultăți de recuperare.
Akhink Omer, în vârstă de treizeci de ani din Tennessee, infectat în martie anul trecut cu coronavirus, a trebuit să fie internat timp de 8 zile după deteriorarea stării sale de sănătate „Oboseala a fost intensă și tusea a fost atât de severă încât am avut senzația ca mă sufoc, ca și cum cineva m-ar fi apucat de gât”, explică tânăra. Când simptomele i s-au îmbunătățit, i s-a permis să plece acasă. Cu toate acestea, era departe de a-și recăpăta forma anterioară.
Timp de câteva săptămâni, a simțit o mare slăbiciune și oboseală cronică. De asemenea, tusea a durat mult, fără să se oprească. Ea își amintește: „Parcă plămânii mei încercau să expulzeze tot ce a mai rămas acolo”. I s-a cerut să facă exerciții de respirație dureroase pentru a-și recupera abilitățile din trecut. Pacientul are nevoie, de asemenea, de tratament după spitalizare pentru deficit de fier și niveluri hepatice anormale cauzate de un medicament COVID-19 prescris.
Nu este singura care raportează oboseală severă. David Harris, arhitect din Bristol, a declarat că a văzut simptomele sale apărând și dispărând de mai multe ori „A fost ca o mini-saga a unui val constant de simptome la care nu mă așteptam deloc”, a spus el. „Al doilea val a fost mult mai grav - aceleași simptome, dar cu respirație scurtă, și de aceea am fost convins că este coronavirus”. Omul a luptat singur, nu a fost testat, însă raportează epuizarea severă și persistentă după ce simptomele se rezolvă în cele din urmă.
Dr. Philip Gothard, medic consultant la Spitalul de Boli Tropicale din Londra, a confirmat că dacă majoritatea persoanelor infectate cu SARS-COV-2 se recuperează în decurs de două săptămâni, „unii vor avea o tuse persistentă”. El adaugă: „Începem să vedem pacienți cu oboseală profundă și epuizare care poate dura o vreme. trei, patru, cinci sau șase săptămâni”. El recunoaște apoi: „Este foarte dureros dacă ești o persoană tânără și sănătoasă, este ceva cu care nu ești obișnuit”.

Debilitarea fizică nu este singura dificultate întâmpinată de foștii pacienți. Boala le afectează și psihicul. Stresul, sentimentul de izolare și singurătate în timpul spitalizării, teama de a muri ... mulți descriu această perioadă ca un calvar psihologic, complex de depășit.

Foto: Pixabay

Articole înrudite