-

Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia. Rolul acestor întâlniri îl reprezintă analizarea problemelor şi speţelor concrete identificate de solicitanţii sau beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi soluţionarea acestora pentru a evita eventuale întârzieri sau blocaje de ordin procedural.

„Am avut mai multe întâlniri în teritoriu pe această temă, la Tulcea, Constanţa, Craiova, Târgovişte şi Satu Mare. După fiecare întâlnire, pot spune că au fost înregistrate două tipuri de rezultate: fie s-au dat soluţii pe loc la diverse speţe, fie problemele ridicate au fost transmise spre soluţionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza şi evalua oportunitatea adaptării procedurilor sau legislaţiei”, a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Întâlnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfăşurat la Prefectura Judeţului Alba. Alături de reprezentanţii MADR şi AFIR, la întâlnire a participat şi Prefectul Judeţului, Dănuţ Emil Hălălai, dar şi reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate, implicate în derularea fondurilor europene din judeţ (Direcţia Agricolă Judeţeană, Direcţia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Administraţia Finanţelor Publice, Serviciul de Verificare a Achiziţiilor Publice). Scopul întâlnirii a vizat găsirea celor mai bune soluţii care să faciliteze obţinerea de avize şi autorizaţii necesare derulării proiectelor finanţate de către AFIR în bune condiţii.

„Este foarte important să avem un schimb real de informaţii cu beneficiarii noştri în cadrul acestor întâlniri de lucru, astfel încât toate deciziile pe care le luăm şi procesul de simplificare pe care l-am iniţiat la nivelul Agenţiei să poată să-şi producă efectele. Ne aşteaptă în continuare o perioadă extrem de încărcată şi fără să vedem impactul real al măsurilor lansate de Agenţie ne va fi foarte greu să evaluăm rezultatele. Suntem direct interesaţi să fim parteneri cu beneficiarii noştri în implementarea proiectelor şi toate aceste probleme pe care le identificăm împreună, le vom analiza şi, dacă este cazul, le vom aduce în atenţia Guvernului României”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionuţ CHESNOIU.

Reprezentanţii AFIR au răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenţi şi au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru şi de legislaţia specifică implementării PNDR 2020, dar şi cea privind achiziţiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat întârzieri în derularea procedurilor de achiziţii publice, dificultatea în a obţine credite pentru cofinanţarea investiţiilor finanţate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizaţii şi avize, în special de mediu, probleme comune şi altor regiuni ale ţării.

O sugestie venită din partea participanţilor la discuţii a fost implementarea unui sistem informatic prin care experţii AFIR să verifice doar electronic documentaţia solicitată beneficiarilor, să nu mai fie cazul de depunere a unor dosare întregi cu documente tipărite, care ocupă spaţii vaste pentru arhivarea fizică.

De asemenea, după întâlnirea cu beneficiarii şi cu reprezentanţii instituţiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, şi Directorul general al AFIR, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, s-au întâlnit la sediul CRFIR 7 Alba cu întreaga echipă de conducere din regiune (directorii Centrului Regional şi cei ai Oficiilor Judeţene Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş). Subiectul principal al discuţiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observaţiilor primite în cadrul întâlnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale ţării, astfel încât, întregul proces de implementare a fondurilor europene să fie cât mai accesibil.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite