-

Peste 400 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri şi ferma de familie, depuse în Bihor

Peste 400 de proiecte au fost depuse spre finanţare, în actuala sesiune, atât pe programul de instalare a tânărului fermier, cât şi pe cel privind fermele mici de familie, numărul mare de solicitări determinând OJFIR Bihor să ceară sprijin de la centrele regionale pentru soluţionarea acestora. Centrele regionale din Satu Mare şi din Alba Iulia au trimis 20 de angajaţi care îi ajută cei de la Oficiul din Bihor în evaluarea celor 358 de proiecte depuse pe programul privind instalarea tânărului fermier şi 50 de proiecte - pe ferma mică de familie.

„În acest moment sunt disponibilizaţi 20 de colegi care ne sprijină în evaluarea proiectelor. Aceste proiecte sunt depuse în luna iunie, dar în iulie, numărul proiectelor depuse pe instalarea tânărului fermier, zona montană, este până în acest moment de o sută, ceea ce ne face să estimăm că vom avea nevoie de ajutor în continuare”, a declarat , pentru AGERPRES, Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Angajaţii de la oficiile judeţene efectuează vizitele pe teren, în decurs de una-două săptămâni, urmând ca evaluarea efectivă, solicitarea de informaţii suplimentare, relaţia cu beneficiarii să o poată realiza de la oficiile de care aparţin aceştia.

„Ştim foarte bine că proiectele sunt depuse online, iar întreaga corespondenţă cu beneficiarul se face online. Prin urmare, doar vizita pe teren se face fizic la sediul şi punctele de lucru ale beneficiarului nostru, iar relaţia pe zona documentară se poate face şi online”, a precizat Buzlea.

Termenul de evaluare a proiectelor este până în 22 august, urmând ca, pentru proiectele eligibile, să se încheie contractul pe parcursul lunii septembrie. Astfel, până la finele lunii septembrie beneficiarii ar putea să primească prima tranşă de bani.

Prin PNDR 2007-2013, peste 1200 de tineri fermieri s-au instalat în judeţul Bihor, aflat pe primul loc în ţară, iar prin PNDR 2014-2020, până în prezent, sunt instalaţi deja alţi 400.

„Colegii din Harghita sau Covasna se plâng că au una sau două firme de consultanţă la nivel de judeţ. La noi avem firme de consultanţă chiar comunale. În judeţul Bihor sunt peste 80 de firme de consultanţă, care au şi ele o motivaţie economică în acest domeniu”, a precizat directorul OJFIR Bihor.

AGERPRES

Articole înrudite

 • Fermierii care îndeplinesc această condiție, vor primi subvenția APIA în 2017

  Începând cu data de 16 octombrie, încep transferurile pentru avansul subvențiilor APIA aferente anului 2017, pentru cei care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Sigura condiție pentru ca fermierii să intre în posesia banilor este ca aceștia să treacă de controalele și verificările, pe care inspectorii APIA trebuie să le finalizeze pentru autorizarea dosarelor.

 • Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

  Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia.

 • Statutul de zonă montană, dorit pentru mai multe localități hunedorene

  Autorităţile din judeţul Hunedoara consideră că este nevoie de o creştere a numărului de unităţi administrativ-teritoriale care ar putea beneficia de facilităţile conferite de statutul de zonă montană, în condiţiile în care acestea pot accesa fonduri şi subvenţii prin diferite programe europene sau naţionale. Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, Comitetul zonelor montane, care funcţionează pe lângă Prefectură, va pregăti un proiect de strategie ce va fi supus dezbaterii primarilor, documentul urmând să includă măsuri ce vor fi promovate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020-2027.

 • Termenul de depunere a proiectelor pentru dezvoltarea fermelor mici, prelungit până la 31 august

  Termenul de depunere a proiectelor pentru investiţii în ferme mici a fost prelungit cu o lună, până la data de 31 august 2017, ora 16:00, până în prezent fiind depuse on-line 2.152 de cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de peste 32,2 de milioane de euro, informează Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

 • Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

  Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia. Rolul acestor întâlniri îl reprezintă analizarea problemelor şi speţelor concrete identificate de solicitanţii sau beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi soluţionarea acestora pentru a evita eventuale întârzieri sau blocaje de ordin procedural.