-

Cererile de plată se vor realiza online pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin PNDR 2020

Începând cu data de 1 decembrie 2018, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) extinde primirea cererilor de plată ale beneficiarilor de finanţare europeană nerambursabilă.

Acesta se va realiza prin intermediul noului modul online destinat autorizării plăţilor pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), a anunţat AFIR.

În cea de-a doua etapă de implementare a modulului, vor putea solicita rambursarea cheltuielilor prin depunerea online a documentelor necesare beneficiarii submăsurilor 4.1 Investiţii în exploataţii agricole, 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, 6.3. Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici), 4.1a Investiţii în exploataţii pomicole), 4.2. Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole), 4.2a Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol, Schemele de ajutor de stat GBER şi de minimis aferente, Schemele de ajutor de stat GBER şi de minimis aferente 4.2a, 9.1. Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol, 9.1a Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol), 16.4 şi 16.4a Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.

"Finalizăm acum încă o etapă în care beneficiarii erau nevoiţi să aducă personal documentele la sediile noastre. În acest moment, experţii AFIR vor realiza evaluarea dosarelor de plată depuse on-line, doar în sistemul informatic al Agenţiei, pentru toate submăsurile PNDR gestionate. Dezvoltarea acestui modul al sistemului electronic este încă un pas important realizat în simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene", a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general AFIR.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale precizează că beneficiarii care au depus proiectul în format letric, înainte de digitalizarea completă a depunerii, vor depune şi dosarele de plată în mod fizic.

Până în acest moment, AFIR a efectuat plăţi în valoare de 3,90 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice locale, beneficiari ai PNDR 2020.

Sursa: AGERPRES