Ascultă Radio Antena Satelor Live

Împăduririle terenurilor degradate se pot face cu bani europeni

O nouă șansă pentru cei interesați de a accesa fonduri europene pentru împădurirea terenurilor degradate. Până în data de 28 iunie 2019 se desfășoară cea de a 3-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire”, aferentă Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, din cadrul PNDR 2014-2020.

12 Decembrie 2018, 09:33

Depunerea Cererii de Finantare se realizeaza pe suport de hartie la Centrele Judetene sau al Municipiului Bucuresti al APIA. Aceasta cerere va fi insotita de proiectul tehnic de impadurire, aflam de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Practic solicitantul sprijinului financiar trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in schema de ajutor de stat si detaliate in Ghidului Solicitantului.

Beneficiari: Sprijinul financiar pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite se acorda detinatorilor publici si privati de terenuri agricole si neagricole si vizeaza plantatiile forestiere realizate prin:

a) trupuri de padure pe terenurile agricole si neagricole;

b) perdele forestiere de protectie pe terenurile agricole si neagricole.

In categoria detinatorilor publici de teren agricol si neagricol sunt incluse unitatile administrativ-teritoriale de nivel LAU 2 (comune, orase, municipii) si alte persoane juridice de drept public, precum si formele asociative ale acestora.

In categoria detinatorilor privati de teren agricol si neagricol sunt incluse persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, societatile comerciale, asociatiile si fundatiile, alte persoane juridice de drept privat, precum si formele asociative ale acestora.
Sprijinul financiar: se acorda ca valoare fixa, reprezentata de costurile standard pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, dupa cum urmeaza:

a) costuri pentru infiintarea plantatiilor forestiere si costuri cu elaborarea proiectului tehnic de impadurire, acordate sub forma de prima, denumita Prima 1.

b) costuri de intretinere a plantatiei forestiere, costuri de ingrijire a plantatiei forestiere, precum si costuri pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi acordate sub forma de prima anuala, pentru o perioada de 12 ani, denumita Prima 2.

Numai beneficiarii, detinatori de terenuri agricole, incadrati in categoria fermierilor activi la momentul depunerii aplicatiei, pot beneficia de compensatii pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi terenurilor, componenta a Primei 2.

Beneficiarii care detin terenuri agricole si/sau neagricole proprietate a statului si terenuri agricole si/sau neagricole proprietate a unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) sau asociatiilor acestora beneficiaza numai de sprijinul acordat in baza Primei 1.

Conditii specifice schemei: Lucrarile de impadurire pana la atingerea starii de masiv se executa in baza unui proiect tehnic de impaduriri care respecta Normele tehnice silvice nr. 1, in cazul realizarii de trupuri de padure, sau Normele tehnice silvice nr. 2, in cazul realizarii de perdele forestiere de protectie, elaborat de persoane fizice sau persoane juridice de specialitate atestate de autoritatea nationala in domeniul silviculturii pentru proiectarea si/sau executarea lucrarilor de imbunatatiri funciare din domeniul silvic.

Formulele si schemele de impadurire vor lua in considerare numai speciile forestiere din listele speciilor forestiere de arbori si arbusti utilizate in lucrarile de impaduriri prezentate in anexa nr. 2 din Ordinul MADR nr.857/2016.

Materialul forestier utilizat la lucrarile de impadurire trebuie sa respecte prevederile Legii nr. 107/2011 privind comercializarea materialelor forestiere de reproducere, cu modificarile si completarile ulterioare.

Lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere se vor realiza in maximum 2 ani de la data semnarii contractului de finantare.

Lucrarile de ingrijire ale arboretelor efectuate dupa inchiderea starii de masiv se vor realiza avandu-se in vedere ca indicele de inchidere a coronamentului sa nu scada sub valoarea de 0,7. Prima lucrare de ingrijire a arboretelor se va realiza in anul 7 sau 8, iar a doua lucrare de ingrijire a arboretelor se va realiza in anul 10 sau 11, conform proiectului tehnic de impadurire.

Plantatia forestiera realizata in baza schemei va fi mentinuta pe suprafata care face obiectul proiectului cel putin pe perioada de implementare a contractului de finantare, respectand conditiile referitoare la realizarea lucrarilor de impadurire, intretinere a plantatiilor si ingrijire a arboretelor prevazute in prezenta schema.

Se va avea in vedere ca pe toata perioada cuprinsa intre data finalizarii ultimei lucrari de intretinere a plantatiei si data finalizarii contractului de finantare indicele de inchidere a coronamentului sa nu scada sub valoarea de 0,7.

In sprijinul potentialilor beneficiari, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a dezvoltat o aplicatie electronica pentru depunerea online a Cererii de Finantare, care poate fi accesata din butonul dedicat situat pe pagina de inceput a site-ului APIA si este insotita de instructiuni de utilizare.

Stiri fonduri europene 20 Decembrie 2018, 14:37

Până la 31 ianuarie 2019 se mai pot depune solicitări de finanțare a achiziției abatoarelor mobile

AFIR reamintește procesatoriilor care doresc să acceseze fonduri europene că se mai pot depune online cereri de finanțare...

Până la 31 ianuarie 2019 se mai pot depune solicitări de finanțare a achiziției abatoarelor mobile
Stiri fonduri europene 10 Decembrie 2018, 10:18

Finanţări pentru abatoare mobile

Noi oportunităţi de finanţare în cadrul Submăsurii 4.2 "Sprijin pentru marketingul şi procesarea produselor agricole",...

Finanţări pentru abatoare mobile
Stiri fonduri europene 03 Decembrie 2018, 16:50

Cererile de plată se vor realiza online pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin PNDR 2020

Începând cu data de 1 decembrie 2018, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) extinde primirea cererilor de...

Cererile de plată se vor realiza online pentru toate proiectele de investiţii finanţate prin PNDR 2020
Stiri fonduri europene 21 Noiembrie 2018, 06:21

Fermele mici din România s-au dezvoltat cu bani europeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a primit în perioada 2015 - 2018, peste 17.000 de solicitări de finanțare...

Fermele mici din România s-au dezvoltat cu bani europeni
Stiri fonduri europene 08 Noiembrie 2018, 13:02

Pomicultor bistrițean, campion la atragerea fondurilor europene

Pomicultorii bistrițeni sunt premiați pentru modul în care au știut să atragă bani europeni pentru dezvoltarea propriilor...

Pomicultor bistrițean, campion la atragerea fondurilor europene
Stiri fonduri europene 07 Noiembrie 2018, 10:46

Bani europeni pentru culturile de dud şi goji

Înfiinţarea culturilor de dud şi de goji sunt eligibile pentru finanţare din fonduri europene prin Programul Naţional de...

Bani europeni pentru culturile de dud şi goji
Stiri fonduri europene 15 Octombrie 2018, 13:43

Fondurile europene au fost epuizate pentru micii fermieri

AFIR anunță epuizarea fondurilor europene nerambursabile alocate pentru sesiunea din acest an prin intermediul PNDR 2020,...

Fondurile europene au fost epuizate pentru micii fermieri
Stiri fonduri europene 05 Septembrie 2018, 08:20

APIA începe plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vor începe azi plata ajutorului de stat în sectorul...

APIA începe plata ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor