-

Sprijinul pentru tinerii fermieri - de 4 ori mai mare în 2020. Când se depun cererile si care sunt condiţiile

Tinerii noştri gospodari vor beneficia şi anul acesta de ajutorul autorităţilor pentru a demara pe cont propriu o afacere de succes în domeniul agricol.

Mai mult decât atât, o altă veste bună care să îi încurajeze pe fermierii în devenire este că, spre deosebire de anii trecuţi, în acest an fondurile vor avea o valoare record, fiind de aproape 4 ori mai mari decât cele din anul 2018, ajungând la 42.681.019 euro.

Tinerii fermieri pot depune proiectele pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” începând cu sfârşitul lunii aprilie, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

În viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027, propunerea este că suma acordată tinerilor fermieri să crească la 100.000 de euro. De asemenea, vârsta până la care pot să beneficieze de ajutor ar trebui să crească la 45 de ani.

Condiţii pentru accesarea fondurilor:

Anul acesta, fermierii care accesează această submăsură pot să obțină maxim 50.000 de euro. Sunt eligibili doar tinerii fermieri, cu vârsta de până la 40 de ani, care depun o cerere de finanțare într-un interval de cel mult doi ani de la data preluării unei exploatații agricole și care dețin competențe și calificări profesionale în domeniul în care proiectul se va implementa și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

Tinerii fermieri trebuie să dețină exploatații agricole cu o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 de SO (standard output sau altfel spus unități ale potențialului economic).

Dimensiunea economică (SO) se determină pe baza producției standard totală a exploatației agricole și este exprimată ca un raport între numărul de hectare exploatate și valoarea unitară SO / hectar.

Pentru cultură mare, grâu, porumb și floarea soarelui, suprafața minimă necesară pentru încasarea ajutorului financiar este de cel puțin 20 de hectare.În funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, tinerii fermieri pot primi următoarele ajutoare nerambusabile:

40.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 12.000 și 30.000 SO;
50.000 de euro, în cazul în care exploatația agricolă este cuprinsă între 30.000 și 50.000 SO.

Instalarea pentru prima dată la conducerea unei exploatații agricole poate fi realizată atât prin înființarea unei ferme, cât și prin achiziția uneia existente.

Prima tranșă este de 75% din valoarea totală, în funcție de dimensiunea economică a exploatației agricole, și se achită la momentul semnării contractului de finanțare.

Tranșa finală de 25% se va achita după implementarea planului de afaceri, dar nu mai târziu de trei ani, sau cinci ani în cazul exploatațiilor pomicole, de la semnarea contractului de finanțare.