Peste 1 miliard de euro pot obține fermierii și antreprenorii români din fonduri europene, în cadrul a 7 linii de finanțare destinate agriculturii. Vorbim așadar despre o finanțare importanță care stimulează sectorul agricol din țara noastră și care ajuta domeniul să se dezvolte în mod sustenabil și modern.
Ion Păunel, consultant în accesarea fondurilor europene ne-a vorbit despre pașii pe care trebuie să îi facă orice persoană interesată să acceseze fonduri europene.
De asemenea, fermierii trebuie să cunoască toate obligațiile pe care și le asumă odată cu finalizarea proiectului, astfel încât afacerea să nu aibă de pierdut.
"Fermierii care devin antreprenori prin accesarea de fonduri europene trebuie să rețină că au un plan de afaceri pe care trebuie să-l respecte, timp de minim 5 ani, până la 10 ani. Partea de implementare și de monitorizare a acestor proiecte este foarte importantă și tocmai de aceea este nevoie de un consultant, de o firmă, de consultanți sau specialiști în domeniu care să ne îndrume pas cu pas, pentru că sunt dintr-o dată reguli noi pentru un fermier.
În primul și în primul rând ei trebuie să devină minim persoană juridică pentru a accesa aceste fonduri europene. Vorbim de persoană fizică autorizată, intreprindere individuala, întreprindere familială sau SRL. Din start, situația lor juridică se schimbă. Vor trebui să acumuleze în timp cunostinte noi, v orbim de contabilitate sau sa știm să administrăm un cont bancar.
Mai nou, în accesarea fonduri europene, în perioada 2023-2027, în planul național strategic, avem nevoie de semnătură electronică. Tocmai de aceea, pentru a nu greși, pentru a duce la bun sfârșit cu succes orice plan de afaceri, trebuie să fim foarte atenți. Nu este un drum chiar atât de anevoios, dar, viața fermierului se schimbă. Pe lângă activitatea zilnică pe care o are în fermă și trebuie să aibă grijă de culturile lui, de animalele ș.a.m.d. să facă acesta afacere profitabilă. El trebuie să stăpânească și anumite cunoștințe sau să ia legătura, cu cei care întocmesc cererea de finanțare și planul de afaceri pentru a nu face greșeli. Nu suntem neapărat țara hârtiilor, dar ei trebuie să justifice fiecare bănuț prin documente, ordin de plată
Vă pot spune că, cel puțin la nivelul județului Olt, din cei pe care i-am reprezentat, toți au finalizat cu cu succes cele cinci tranșe de la linia de finanțare 141 și bineînțeles, cei care sunt pe 63 au reușit să-și ia tranșa doi și sunt în prag de a-și continua activitatea pe alte linii de finanțare."