Fermierii din sectorul ovin-caprin au depus mii de cereri de sprijin
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că, în cadrul sesiunii recente de depunere a cererilor pentru sprijinul financiar de urgenţă în sectorul de creştere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile, crescătorii au transmis 8.321 de solicitări.

Articol de Petruț Mazilu, 24 Martie 2025, 17:08
Această schemă de sprijin financiar are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creşterii ovinelor/caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 - august 2024.
De asemenea, solicitanţii trebuie să deţină un efectiv de tineret femel ovin/caprin de minimum de 50 capete/exploataţie, cu cod ANSVSA, cu vârsta de 1-12 luni, înscris în BND la data de 31 august 2024 precum şi să deţină, la data de 23 februarie 2025 (în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii), în exploataţie/exploataţii oi cu cod ANSVSA, un efectiv de femele adulte ovine/caprine, înscris în BND, cu vârsta minimă de 12 luni în ziua anterioară începerii perioadei de depunere a cererii, cel puţin egal cu efectivul de tineret femel pentru care se solicită sprijin financiar.
Potrivit sursei citate, plata sumelor reprezentând sprijinul de urgenţă se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuării plăţii şi după această dată, însă numai pentru conturile invalide şi nu mai târziu de 30 iunie 2025.
Sprijinul financiar de urgenţă este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin şi se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploataţie cu cod ANSVSA - 300 capete/beneficiar.
APIA precizează că solicitanţii cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgenţă calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiţia să deţină minimum 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploataţie cu cod ANSVSA.
Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgenţă sunt de peste 238,79 milioane de lei (echivalentul sumei de 48 de milioane de euro, la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro). Aceste fonduri se asigură astfel: 107,45 milioane de lei (21,6 milioane de euro, finanţare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă), iar circa 131,33 milioane de lei, echivalentul sumei de 26,4 milioane de euro, de la bugetul de stat.
În cazul în care suma totală de plată determinată, care urmează să fie acordată beneficiarilor, depăşeşte resursele financiare totale prevăzute mai sus, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional.