Fondurile Europene, o adevărată sursă finaciară pentru modernizarea României
Țara noastră are are la dispoziție sume importante de la Uniunea Europeană pentru transformarea ei, banii care așteaptă să fie cheltuiți, fie de oameni simpli, antreprenori, imm-uri sau autorități publice locale.
20 Octombrie 2016, 09:02
Asta în condițiile în care multe dintre comunitățile locale din mediul rural au rămas încremenite în timp, iar oamenii pierduți în vremuri vechi, fără perspectivă, fără viitor.
Deși este un proces greu și anevoios, mulți dintre noi au încercat și au și reusit…
Exemplele sunt printre noi și trebuie urmate. Sunt comune care și au schimbat înfățișarea și au obținut o creștere a nivelului de trai pentru locuitorii lor cu ajutorul banilor europeni.
Aducem în atenție comunele Petrești din județul Satu Mare și Cerasu din județul Prahova.
Aceste comunități dovedesc faptul că fondurile europene pot fi obținute, trebuie însă multă muncă, determinare, ambiție și dorință de a face ceve din partea edililor. O comunitate care a reușit să iasă din anonimat și poate concura oricând cu localități din Germania este comuna Petrești din județul Satu Mare….
Majoritatea locuitorilor sunt etnici șvabi și au făcut din comunitatea lor un model de dezvoltare rurală demn de urmat….
Această așezare seamănă mai degrabă cu un oraș cochet, cu toate facilitățile, investiții realizate cu bani europeni. Primarul Comunei Petresti, Csaba Karadi ne –a declarant că în urmă cu ani buni și-a dat seama că bugetul local nu-i permite să realizeze mai nimic pentru comunitate și a văzut oportunitatea pe care i-o ofereau sursele de finanțare externe și s-a a axat pe proiecte cu fonduri europene.
Până acum a obținut de la Uniunea Europeană aproximativ 7 milioane de euro, a precizat pentru Radio Antena Satelor, primarul comunei Petrești.
Este voba despre bani care au fost investiți în rețele de apă, canalizare, asfalt, o școală ultramodernă, dotată cu cu toate facilitățile tehnice de ultimă generație, table inteligente, tablete smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilități și laboratoare… care o fac cea mai modernă unitate de învățământ din județ.
Edilii au construit și un cămin de bătrâni, dar și un parc industrial instins pe 12 ha, care oferă diferite facilități investitorilor, tot cu bani europeni.
Au fost realizate din fonduri europene inclusiv o sală de bowling cu două piste, zonă de agrement, o sală de sport cu 160 de locuri, o scenă în aer liber cu 500 de locuri, teren de tenis unde localnicii pot să se relaxeze și drum pentru bicicliști.
Toate aceste lucruri s-au realizat cu fonduri europene, pentru că bugetul local de numai 200 de mii de euro anual nu ajungea nici pentru întreținea comunei.
O singură problemă există totuși în această zonă …depopularea comunei. Mare parte dintre localnici au ales să plece în Germania….iar cei care au mai rămas în Petresti sunt cu preponderență persoane vârstnice, iar principala activitate o reprezintă creșterea animalelor, mai spune primarul comunei.
Acesta speră că, prin transformarea comunei într-o așezare cu adevărat europeană, cei plecați în străinătate se vor întoarce în locurile natale unde vor avea toate condițiile unui trai decent.
Autor: Claudia Ruse