Peste 400 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri şi ferma de familie, depuse în Bihor
Peste 400 de proiecte au fost depuse spre finanţare, în actuala sesiune, atât pe programul de instalare a tânărului fermier, cât şi pe cel privind fermele mici de familie, numărul mare de solicitări determinând OJFIR Bihor să ceară sprijin de la centrele regionale pentru soluţionarea acestora. Centrele regionale din Satu Mare şi din Alba Iulia au trimis 20 de angajaţi care îi ajută cei de la Oficiul din Bihor în evaluarea celor 358 de proiecte depuse pe programul privind instalarea tânărului fermier şi 50 de proiecte - pe ferma mică de familie.
26 Iulie 2017, 19:49
„În acest moment sunt disponibilizaţi 20 de colegi care ne sprijină în evaluarea proiectelor. Aceste proiecte sunt depuse în luna iunie, dar în iulie, numărul proiectelor depuse pe instalarea tânărului fermier, zona montană, este până în acest moment de o sută, ceea ce ne face să estimăm că vom avea nevoie de ajutor în continuare”, a declarat , pentru AGERPRES, Cristian Buzlea, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Bihor.
Angajaţii de la oficiile judeţene efectuează vizitele pe teren, în decurs de una-două săptămâni, urmând ca evaluarea efectivă, solicitarea de informaţii suplimentare, relaţia cu beneficiarii să o poată realiza de la oficiile de care aparţin aceştia.
„Ştim foarte bine că proiectele sunt depuse online, iar întreaga corespondenţă cu beneficiarul se face online. Prin urmare, doar vizita pe teren se face fizic la sediul şi punctele de lucru ale beneficiarului nostru, iar relaţia pe zona documentară se poate face şi online”, a precizat Buzlea.
Termenul de evaluare a proiectelor este până în 22 august, urmând ca, pentru proiectele eligibile, să se încheie contractul pe parcursul lunii septembrie. Astfel, până la finele lunii septembrie beneficiarii ar putea să primească prima tranşă de bani.
Prin PNDR 2007-2013, peste 1200 de tineri fermieri s-au instalat în judeţul Bihor, aflat pe primul loc în ţară, iar prin PNDR 2014-2020, până în prezent, sunt instalaţi deja alţi 400.
„Colegii din Harghita sau Covasna se plâng că au una sau două firme de consultanţă la nivel de judeţ. La noi avem firme de consultanţă chiar comunale. În judeţul Bihor sunt peste 80 de firme de consultanţă, care au şi ele o motivaţie economică în acest domeniu”, a precizat directorul OJFIR Bihor.
AGERPRES