Statutul de zonă montană, dorit pentru mai multe localități hunedorene
Autorităţile din judeţul Hunedoara consideră că este nevoie de o creştere a numărului de unităţi administrativ-teritoriale care ar putea beneficia de facilităţile conferite de statutul de zonă montană, în condiţiile în care acestea pot accesa fonduri şi subvenţii prin diferite programe europene sau naţionale. Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, Comitetul zonelor montane, care funcţionează pe lângă Prefectură, va pregăti un proiect de strategie ce va fi supus dezbaterii primarilor, documentul urmând să includă măsuri ce vor fi promovate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020-2027.
26 Iulie 2017, 20:09
„Comitetul zonelor montane pregăteşte un proiect de strategie, pe care o va dezbate la următoarea întâlnire din Valea Jiului. Din acest proiect vor rezulta măsuri ce pot fi promovate pentru următorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR 2020-202”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara.
În prezent, 45 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Hunedoara beneficiază de statutul de zonă montană. Autorităţile consideră că între acestea trebuie incluse şi cele din Valea Jiului.
Statutul de zonă montană asigură câteva facilităţi pentru locuitorii de acolo, cum ar fi o subvenţie în plus de 97 de euro pentru toţi cei care aplică la APIA, atât pentru teren, cât şi pentru animale. De asemenea, proiectele depuse de fermierii din zona montană concurează la obţinerea de finanţări europene doar cu altele din zone similare, ceea ce reprezintă un avantaj.
„Avantajul este că ei concurează doar cu cei care sunt în zona montană şi nu cu cei din restul României. Automat nu apare o concurenţă mare, comparativ cu cea de la nivel naţional”, a explicat directorul Direcţiei Agricole Hunedoara, Călin Marian.
Conform acestuia, pentru evitarea depopulării zonelor montane ar fi necesare facilităţi fiscale suplimentare, menţinerea şcolilor, chiar cu un număr de 2-3 copii, precum şi sprijinirea meşteşugarilor locali care doresc să acceseze fonduri pentru dezvoltare.
AGERPRES