-

Cum se face vinul bun

Obţinerea vinurilor de calitate este condiţionată de aplicarea mai multor lucrări cum ar fi: umplerea vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea.

Umplerea vaselor – se realizează în scopul eliminării aerului, diminuării procesului de oxidare excesivă şi a dezvoltării unor microorganisme dăunătoare. Înainte de umplerea vaselor se dezinfectează cu soluţie de dioxid de sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuală, olfactivă, degustarea vinului şi se face plinul cu vin de aceeaşi calitate.

Transvazarea – se face cu scopul de a umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de dioxid de sulf sau alte mirosuri străine. Transvazarea se face de regulă în circuit închis, pentru a evita punerea vinului în contact cu aerul.

Pritocul – reprezintă operaţiunea de tragere a vinului de pe depozitul de fermentare format natural.

Pritocul se face în prezenţa aerului (deschis) sau în absenţa aerului (închis). În mod obişnuit pritocul se execută toamna, iarna şi primăvara. În primul an vinurile se pot pritoci de 4 ori. Primul pritoc se face după desăvârşirea fermantaţiei alcoolice, şi anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, şi după 15-35 zile la vinurile roşii.

Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni după primul, în funcţie de evoluţia vinului. Al treilea se face primăvara, atunci când vinurile sunt puse la maturare în vase de lemn. Al patrulea pritoc se face toamna când, cu această ocazie, vinurile albe sunt supuse şi lucrărilor de condiţionare-stabilizare în vederea îmbutelierii.

Sulfitarea– este una dintre cele mai importante operaţiuni aplicate vinurilor tinere, datorită efectului sau de protecţie antioxidantă şi antimicrobiană. Sulfitarea se face cu fitile de sulf şi soluţii apoase cu concentraţia cuprinsă între 4-8%.

Citeste articolul complet pe ziarulunirea.ro

Articole înrudite