Ascultă Radio Antena Satelor Live

Falsificarea mierii

Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de uşor falsificat prin o mulţime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă şi la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.

17 Decembrie 2013, 13:39

Astfel, pentru mărirea consistenţei se foloseşte amidon sau diverşi hidrocoloizi, pentru corectarea gustului şi aromei sunt utilizaţi diverşi îndulcitori sintetici (zaharină, ciclamaţi, aspartam) sau aromatizanţi naturali sau sintetici. Falsificarea culorii se poate realiza cu caramel sau culori de anilină, iar pentru a se mări durata de păstrare se apelează la diverşi conservanţi cum sunt: acidul salicilic, boric, benzoic şi sărurile lor.

De cele mai multe ori, pentru a creste cantitatea de miere producatorii folosesc sirop de porumb, zahar invertit, gelatina si apa.

Trebuie ştiut că nu există metode simple şi sigure prin care să se garanteze autenticitatea mierii. Dacă dorim sa fim siguri, singura cale este aceea a analizelor de laborator. Totuşi, pentru a reduce riscurile consumului de miere falsificată, în condiţiile în care nu testam produsul la un laborator, putem face cu uşurinţă următoarele teste:

Testul aromei: În cazul în care produsul testat provine îndeosebi de la o anumită specie de plantă, aroma trebuie să poată fi imediat asociată cu acea plantă. De exemplu, în cazul mierii poliflore aroma va fi chiar buchetul floral. Daca mierea poliflora nu are aromă, sau dacă aroma sa este vagă ori prea intensă, atunci probabil mierea este contrafăcută.

Testul aspectului: Dacă privită în lumină mierea arată perfect limpede, atunci este foarte probabil să fie contrafăcută. De asemenea, acel minim aspect tulbure sau de impurităţi ar fi de dorit să fie omogen.

Testul chibritului: Introducem câteva beţe de chibrit cu gămălia în miere. Lăsăm beţele câteva minute, apoi încercăm să le aprindem. Dacă beţele nu se aprind, atunci cu siguranţă mierea nu este bună.

Testul culorii: Punem puţină miere într-o linguriţă. Cu vârful unui creion chimic amestecăm circa un minut în miere. Dacă mierea nu işi schimbă culoarea există o bună probabilitate ca ea sa fie naturală.

Testul fluidităţii: Introducem în borcanul cu miere o linguriţă şi o ridicăm. La început trebuie să curgă continuu, iar spre final – când mai este foarte putina în linguriţă – să curgă „elastic”, discontinuu, însă nu în picături. Dacă mierea nu respectă aceste 2 cerinţe, ea nu este naturală.

Este important de ştiut că zaharisirea (cristalizarea) mierii nu ii reduce deloc calităţile terapeutice. Mierea pusă în lichide fierbinţi pentru a fi lichefiată, aşa cum este de regulă se găseşte în magazine, îşi pierde o parte dintre calităţi. Zaharisirea mierii nu ne dă însă prea multe informaţii despre autenticitatea sa: timpul de zaharisire depinde atât de tipul de miere, cât şi de temperatura de păstrare. Mierea de salcâm, mai săracă în glucoză (substanţă greu solubilă în apă) şi mai bogată în fructoză (substanţă uşor solubilă în apă), ar trebui să se zaharisească mai greu. Mierea de rapiţă, în schimb, se cristalizează foarte uşor, în câteva zile de la extracţie.

Întrebarea care se pune este cât de nocivă pentru sănătatea noastră este mierea contrafăcută. Răspunsul depinde de modul în care a fost contrafăcută. Mierea falsificată nu mai are aceeaşi putere curativă ca mierea 100% naturală (deoarece concentraţiile de enzime, vitamine şi minerale scad) şi, în plus, poate contribui la apariţia unor boli grave, riscul cel mai important fiind acela de diabet.

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european
Util in Agricultura 02 Iulie 2025, 12:47

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european

Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) figurează în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România şi în Catalogul...

Buzău: Ceapa de Buzău 'Bot de vulpe', soi pierdut şi recuperat din SUA, înscris în Catalogul european
Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă
Util in Agricultura 01 Iulie 2025, 16:17

Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă

În contextul agriculturii moderne, unde eficiența și sustenabilitatea sunt tot mai importante, culturile de plante tehnice...

Culturile de plante tehnice potrivite pentru suprafețe mici: oportunități agricole la scară redusă
Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume
Util in Agricultura 27 Iunie 2025, 09:13

Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume

Pe timp de secetă, irigarea corectă a grădinii de legume devine esențială pentru menținerea producției, sănătății plantelor...

Irigarea corectă, pe timp de secetă, a grădinii de legume
Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție
Util in Agricultura 27 Iunie 2025, 08:57

Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție

Într-o fermă avicolă, canicula poate avea efecte grave asupra păsărilor, afectând sănătatea, producția și chiar...

Ce poți să faci, pe timp de caniculă, în ferma avicolă, pentru a protreja păsările și a asigura target-urile de producție
Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine
Util in Agricultura 25 Iunie 2025, 09:05

Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine

Pe timp de caniculă, animalele dintr-o fermă de ovine (oi) sunt expuse unui risc crescut de stres termic, care poate duce la...

Evitarea stresului termic asupra animalelor, în ferma de ovine
TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor
Util in Agricultura 20 Iunie 2025, 09:53

TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor

La data de 19 iunie 2025, poliţiştii, medici veterinari, din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor al Inspectoratului...

TULCEA: Elevii de la Liceul Tehnologic Agricol "Nicolae Cornăţeanu" au aflat sfaturi utile despre protejarea animalelor
Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Util in Agricultura 15 Iunie 2025, 18:34

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare pe parcursul următoarelor zile, apropiate de...

Aprovizionarea cu apă în cultura de porumb, în limite satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării (agrometeo)
Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări
Util in Agricultura 12 Iunie 2025, 19:26

Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări

Sezonul cald aduce o serie de provocări în fermele avicole, care pot afecta grav sănătatea păsărilor, productivitatea și...

Pericolele care apar vara în fermele avicole: provocări și soluții pentru protejarea efectivelor de păsări