Ascultă Radio Antena Satelor Live

Falsificarea mierii

Mierea de albine este un produs alimentar complex care poate fi destul de uşor falsificat prin o mulţime de procedee si tehnici clasice sau moderne. Cum să ne asigurăm că mierea este naturală? Mierea este unul dintre cel mai frecvent falsificate produse alimentare. În general, falsificarea mierii se realizează prin hrănirea cu zahar a albinelor, însă poate fi supusă şi la alte tipuri de falsificări, mult mai nocive.

17 Decembrie 2013, 13:39

Astfel, pentru mărirea consistenţei se foloseşte amidon sau diverşi hidrocoloizi, pentru corectarea gustului şi aromei sunt utilizaţi diverşi îndulcitori sintetici (zaharină, ciclamaţi, aspartam) sau aromatizanţi naturali sau sintetici. Falsificarea culorii se poate realiza cu caramel sau culori de anilină, iar pentru a se mări durata de păstrare se apelează la diverşi conservanţi cum sunt: acidul salicilic, boric, benzoic şi sărurile lor.

De cele mai multe ori, pentru a creste cantitatea de miere producatorii folosesc sirop de porumb, zahar invertit, gelatina si apa.

Trebuie ştiut că nu există metode simple şi sigure prin care să se garanteze autenticitatea mierii. Dacă dorim sa fim siguri, singura cale este aceea a analizelor de laborator. Totuşi, pentru a reduce riscurile consumului de miere falsificată, în condiţiile în care nu testam produsul la un laborator, putem face cu uşurinţă următoarele teste:

Testul aromei: În cazul în care produsul testat provine îndeosebi de la o anumită specie de plantă, aroma trebuie să poată fi imediat asociată cu acea plantă. De exemplu, în cazul mierii poliflore aroma va fi chiar buchetul floral. Daca mierea poliflora nu are aromă, sau dacă aroma sa este vagă ori prea intensă, atunci probabil mierea este contrafăcută.

Testul aspectului: Dacă privită în lumină mierea arată perfect limpede, atunci este foarte probabil să fie contrafăcută. De asemenea, acel minim aspect tulbure sau de impurităţi ar fi de dorit să fie omogen.

Testul chibritului: Introducem câteva beţe de chibrit cu gămălia în miere. Lăsăm beţele câteva minute, apoi încercăm să le aprindem. Dacă beţele nu se aprind, atunci cu siguranţă mierea nu este bună.

Testul culorii: Punem puţină miere într-o linguriţă. Cu vârful unui creion chimic amestecăm circa un minut în miere. Dacă mierea nu işi schimbă culoarea există o bună probabilitate ca ea sa fie naturală.

Testul fluidităţii: Introducem în borcanul cu miere o linguriţă şi o ridicăm. La început trebuie să curgă continuu, iar spre final – când mai este foarte putina în linguriţă – să curgă „elastic”, discontinuu, însă nu în picături. Dacă mierea nu respectă aceste 2 cerinţe, ea nu este naturală.

Este important de ştiut că zaharisirea (cristalizarea) mierii nu ii reduce deloc calităţile terapeutice. Mierea pusă în lichide fierbinţi pentru a fi lichefiată, aşa cum este de regulă se găseşte în magazine, îşi pierde o parte dintre calităţi. Zaharisirea mierii nu ne dă însă prea multe informaţii despre autenticitatea sa: timpul de zaharisire depinde atât de tipul de miere, cât şi de temperatura de păstrare. Mierea de salcâm, mai săracă în glucoză (substanţă greu solubilă în apă) şi mai bogată în fructoză (substanţă uşor solubilă în apă), ar trebui să se zaharisească mai greu. Mierea de rapiţă, în schimb, se cristalizează foarte uşor, în câteva zile de la extracţie.

Întrebarea care se pune este cât de nocivă pentru sănătatea noastră este mierea contrafăcută. Răspunsul depinde de modul în care a fost contrafăcută. Mierea falsificată nu mai are aceeaşi putere curativă ca mierea 100% naturală (deoarece concentraţiile de enzime, vitamine şi minerale scad) şi, în plus, poate contribui la apariţia unor boli grave, riscul cel mai important fiind acela de diabet.

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 10:22

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc

Agricultura ecologică, odată un concept exotic pentru fermierii români, se transformă rapid într-un pilon esențial al unui...

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc
Agricultorii tineri trebuie să își dovedească pregătirea pentru a beneficia de sprijin financiar
Util in Agricultura 02 Septembrie 2025, 10:41

Agricultorii tineri trebuie să își dovedească pregătirea pentru a beneficia de sprijin financiar

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi invită pe fermierii tineri, care au solicitat Sprijinul...

Agricultorii tineri trebuie să își dovedească pregătirea pentru a beneficia de sprijin financiar
Cum ne pregătim pentru campania de recoltare din luna septembrie
Util in Agricultura 31 August 2025, 09:57

Cum ne pregătim pentru campania de recoltare din luna septembrie

Luna septembrie este un moment de cotitură în viața satului și a grădinii, un timp în care munca de peste an începe să își...

Cum ne pregătim pentru campania de recoltare din luna septembrie
Găini de curte – ghid complet pentru începători: Adăpost, hrană, ouă și îngrijire
Util in Agricultura 25 August 2025, 08:01

Găini de curte – ghid complet pentru începători: Adăpost, hrană, ouă și îngrijire

Creșterea găinilor în curte nu este doar o activitate tradițională, ci și o soluție practică pentru a avea ouă proaspete și...

Găini de curte – ghid complet pentru începători: Adăpost, hrană, ouă și îngrijire
Culesul strugurilor în România: statistici, metode și platforma tehnică a recoltării
Util in Agricultura 20 August 2025, 11:12

Culesul strugurilor în România: statistici, metode și platforma tehnică a recoltării

România se situează pe locul 4‑5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește suprafața cultivată cu viță-de-vie (aproximativ...

Culesul strugurilor în România: statistici, metode și platforma tehnică a recoltării
Cercetătorii germani au testat cu succes un vaccin pe bază de ARNm împotriva febrei aftoase
Util in Agricultura 18 August 2025, 19:19

Cercetătorii germani au testat cu succes un vaccin pe bază de ARNm împotriva febrei aftoase

O echipă de oameni de ştiinţă din Germania a testat cu succes un vaccin împotriva febrei aftoase (FMD) care ar putea facilita...

Cercetătorii germani au testat cu succes un vaccin pe bază de ARNm împotriva febrei aftoase