Certificări în Agricultură - Standardul GlobalG.A.P. (Bunele Practici Agricole)
Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe de o parte, deschiderii catre piata europeana, mult mai bine reglementata, si, pe de alta, presiunii crescande a hypermaketurilor. GlobalGap este standardul cel mai des utilizat in sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor si utilizarea celor mai bune practici in cadrul activitatii desfasurate – fie ca vorbim de productia de legume sau fructe, de cultivarea cerealelor sau florilor, de cresterea animalelor si a pasarilor, de acvacultura sau de alte numeroase produse agricole.
09 Iulie 2014, 21:00
GlobalGAP are drept scop constientizarea impactului activitatii agricultorilor asupra consumatorilor, companiei si mediului, solicitand fermierilor sa urmeze un standard de performanta cu criterii bine definite. Standardul se bazeaza analizarea riscurilor procesului de productie pornind de la stadiul de seminte / material seminal pana la livrarea produsului final catre client. Standardul nu se adreseaza activitatilor din cadrul spatiilor de stocare – ambalare ori transportului in afara exploatatiilor agricole si este oferit sub forma unei acreditare internationala.
O alta abordare o reprezinta schema GMP+, Bune Practici Agricole. Fundatia acestui standard este determinata in parte de imbunatatirea continua in conformitate cu principiile ciclului "Plan, Do, Check, Act": se scrie ceea ce se va face, s-a facut ceea ce s-a scris si se poate dovedi ceea ce s-a facut. GMP + FSA nu defineste numai conditiile referitoare la facilitatile de productie a furajelor dar si pe cele privind depozitarea, transportul, procedurile, documentatia, s.a.
Obtinerea certificarii GMP+ garanteaza companiilor calitatea, sutenabilitatea, siguranta si increderea pentru un produs pe intreg lantul alimentar.
Prin certificarea a Bunelor practici de productie se realizeaza o consolidare importanta a sistemului de management al sigurantei alimentare, ce sporeste increderea clientilor in angajamentul companiei de a fabrica alimente sigure si de inalta calitate.
GlobalGAP a devenit o referinta cheie privind Bunele Practici Agricole in piata mondiala.
Certficarea GlobalGAP este un standard international acceptat si recunoscut de catre retaileri pentru productia primara, fiind utilizat in peste 80 de tari. Principiul fundamental este participarea egala a producatorilor si comerciantilor in definirea standardelor si a procedurilor de certificare.
Scopul principal al GlobalGAP este de a recastiga increderea consumatorilor fata de modul de producere a alimentelor in cadrul fermelor prin minimizarea efectelor devastatoare ale proceselor agricole asupra mediului, reducerea substante chimice folosite si asigurarea unei abordari responsabile a sanatatii si securitatii lucratorilor, cat si a bunastarii animalelor.
Acesta acopera intregul proces de productie, incepand cu intrari cum ar fi hrana pentru animale sau rasadurile, urmarind toti ceilalti parametri implicati pe parcurs si pana la plecarea produsului de la ferma. Domeniul de aplicare al certificarii conform GlobalGAP cuprinde productia de legume si fructe, cultivarea cerealelor si a florilor, cresterea animalelor si a pasarilor, acvacultura si alte numeroase produse agricole.
„În România, sunt 42 de producători care deja au obţinut certificarea. Există credinţa că este foarte greu pentru micii producători să obţină certificarea, dar experienţa noastră ne spune că nu este neapărat adevărat. Sigur că este nevoie de un sprijin, de consultanţă, de cooperative, de exemplu de sprijin din partea autorităţilor pentru a înţelege întregul concept al certificării, dar, după cum puteţi vedea în statistici, avem peste 16.000 de ferme care au sub 0,5 hectare, iar peste 30.000 de ferme au sub două hectare. Deci, se poate şi pentru fermierii mici să participe în acest sistem pentru a-şi exporta produsele", a declarat Kerstin Uhlig, manager corporate relation Global GAP, citat de Agerpres.
Certificarea este disponibilă şi pentru grupuri de producători, iar în acest caz fiecare membru al grupului trebuie să respecte standardele, a adăugat acesta. Dintre producătorii certificați, mai mult de două treimi sunt organizaţi în grupuri de fermieri.
În România, sunt 10 companii acreditate pentru certificarea Global GAP. Producătorii certificaţi sunt controlaţi anual, anunţat sau neanunţat, iar în cazul în care se constată abateri grave se poate ajunge până la retragerea certificării.
Global GAP este standardul cel mai des utilizat în sectorul agricol pentru a dovedi respectarea normelor şi utilizarea celor mai bune practici în cadrul activităţii desfăşurate şi reprezintă un corespondent al HACCP din industria alimentară. Obţinerea de către producători a unui certificat conform acestui standard este solicitată mai ales de marile lanţuri de hypermarketuri, de retaileri, de exportatori sau de reţelele de distribuţie şi este o condiţie contractuală obligatorie.
Global GAP este un standard recunoscut la nivel internaţional pentru producţia agricolă, fiind rezultatul mai multor ani de cercetare intensivă şi de colaborare cu experţi din industrie, producători şi comercianţi din întreaga lume. Scopul urmărit este acela ca producţia agricolă sigură şi durabilă să fie în avantajul fermierilor, comercianţilor şi consumatorilor din întreaga lume.