-

Ferma ecologică de curcani – o inițiativă cu profit garantat

Carnea de curcan se află, potrivit specialiștilor, în topul celor mai sănătoase tipuri de carne, motiv pentru care aceasta a început să câştige din ce în ce mai mult teren şi pe piaţa românească.

Gustoasă, sațioasă și dietetică, carnea de curcan este o carne slabă, ce conține cea mai mică cantitate de grăsimi saturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne, fiind bogată în proteine bune și săracă în calorii. În plus, aminoacizii continuți de carnea de curcan sunt necesari pentru celulele T, un tip de celule ale sistemului imunitar care omoară celulele canceroase.

Aspectele calitative ale cărnii de curcan, precum și rentabilitatea creșterii acestei păsări pentru consum, au determinat din ce în ce mai mulți fermieri să-și investească banii în crescătorii ecologice de curcani, iar rezultatele au demonstrat că această afacere este cu adevărat una de succes.

Deşi investiţiile într-o fermă ecologică de curcani sunt mai mari decât cele dintr-o crescătorie de pui, creşterea acestor păsări este o inițiativă care aduce profit într-un timp relativ scurt, mai ales datorită faptului că pe acest segment concurenţa nu este încă atât de accentuată.

Pași necesari pentru înființarea unei ferme ecologice de curcani

1. Obținerea certificatelor sanitar-veterinare

Primul pas, după înregistrarea business-ului la organele fiscale, este obţinerea certificatelor de validare de la serviciul veterinar. Obţinerea produselor şi a beneficiilor din ferma ecologică de curcani trebuie urmărită abia după stabilirea cu precizie a cadrului legal de dezvoltare a unei astfel de afaceri.

2. Alegerea terenului

În alegerea terenului pe care urmează să înființați ferma de curcani, trebuie ţinut cont de condiţiile climatologice specifice ale regiunii, de numărul păsărilor pe care intenţionati să le creşteti, dar şi de particularităţile unei ferme ecologice de curcani. Un model des uzitat în avicultura ecologică este creşterea curcanilor pe păşuni. Se poate folosi în acest sens un padoc mobil pentru păsări, care va fi tractat de un tractor, iar pentru siguranţa păsărilor se poate împrejmui zona cu un gard electric.

3. Condițiile de amenajare și regimul termic

În cazul în care curcanii sunt ţinuţi în cuşti, trebuie să se ţină cont neapărat de densitatea acestora pe metrul pătrat. De asemenea, curcanii adulţi trebuie separați de cei tineri şi este indicat să se evite contactul cu orice păsări sălbatice.
Temperatura este un alt factor important care influenţează calitatea condiţiilor de întreţinere şi productivitatea unei ferme ecologice de curcani. Aceste păsări sunt capabile să reziste la temperaturi scăzute, chiar de până la -15 grade Celsius. Însă, pentru ca afacerea să fie într-adevăr profitabilă şi productivitatea sporită, temperatura trebuie să fie păstrată între anumiţi parametri. Aceasta este condiţionată în primul rând de vârsta păsărilor. Pentru puii de curcan de o săptămână, temperatura mediului ambiant trebuie să fie între 32 – 35 grade Celsius. Curcanii adulţi însă nu vor avea nevoie de mai mult de 20 de grade sau cu două trei grade sub această temperatură pentru a da randamentul maxim.
Încăperea în care sunt ţinute păsările trebuie ferită de umezeală, iluminarea trebuie să fie suficientă, iar izolarea termică să fie realizată corespunzător.

4. Decizia asupra finalității procesului de creștere a curcanilor

Pentru a crește aceste păsări este nevoie de ouă pentru incubator sau de pui mici. După ce curcanii au împlinit 5-6 săptămâni, este timpul vă decideți pentru ce îi veți crește. Fie pentru ouă, pentru a asigura perpetuarea speciei și necesarul de proteine, fie pentru carne.

Oricare ar fi finalitatea, dieta curcanilor este extrem de importantă pentru a miza pe calitate.

Pentru producerea unei cărni de calitate superioară, dieta curcanilor trebuie să fie una echilibrată şi corectă. Este indicat ca păsările să primească furaje adaptate vârstei pe care o au. Porumbul, șrotul de soia, grâul, floarea-soarelui şi mazărea sunt printre alimentele cele mai recomandate pentru curcani, la care se adaugă şi lucerna, într-o fază mai târzie.

Un curcan de 6 kilograme, crescut pe păşune, are nevoie anual de 60 de kg de cereale, 4 kg de făină minerală, 3 kg de drojdie furajeră, 5 kg de făină de lucernă şi nutreţuri minerale şi 100 de kg de iarbă proaspătă. Grâul, morcovii, sfecla şi varza, tărâţele de grâu, ovăzul şi orzul pot face, de asemenea, parte din hrana curcanilor. Cantitatea hranei consumate zilnic depinde de vârstă păsării şi trebuie ţinut cont de indicaţiile specifice unei bune întretineri a acesteia.

Sursa foto: pixabay.com

Articole înrudite