-

Cultura de primăvară uşor de valorificat, care aduce un profit nesperat

Este o plantă aromatică veche de când lumea, ale cărei frunze conţin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare care îi conferă principii de medicament.

Datoritã conţinutului sãu în uleiuri, planta este folosită nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant în industria cosmeticã şi alimentarã.

Cu aroma sa care trezeşte simţurile, menta şi-a câştigat statutul de plantă medicinală de top, fiind totodată şi un ingredient nelipsit în restaurante, cofetării şi baruri.

Deşi este o cultură de nişă, plantaţia de mentă aduce profituri frumoase celor ce doresc să investească în acest domeniu. Vestea bună este că această plantă aromatică este din ce în ce mai căutată pe piaţa românescă, ceea ce o face uşor de valorificat. O altă veste bună este aceea că înființarea unei culturi de mentă se poate face oricând: de la toamnă târziu la primăvara devreme.

De profitabilitatea acestei plante s-a convins Daniel Sturzu, un fermier care scoate un profit de 1000 de euro la hectar din cultivarea mentei. Acesta spune că înființarea unei culturi de mentă este una sigură fără mari riscuri, iar prețul rămâne constant. “Este o cultură sigură pentru că, în general, plantele aromatice – cimbru, oregano, tarhon, își mențin prețul”.

Terenul se pregătește ca și la culturile de legume și presupune discuit, frezat. Atunci când solul este uscat, după cereale sau leguminoase, se va efectua o lucrare de dezmiriștire, cu plugul la 8-10 cm adâncime, după care atunci când solul are umiditatea suficientă, se va executa arătura adâncă la cca. 30 cm cu plugul, urmat obligatoriu de grapa stelată.

Stolonii mentei sunt amplasați, pe verticală, într-un strat superficial de sol bine determinat (0-6 cm). S-a stabilit de asemenea că prin plantarea mai adâncă, la 15-20 cm, stolonii cresc vertical până la stratul de la 3 la 5 cm, unde se amplasează orizontal. Norma la hectar este 160.000 fire.

“De la plantaţiile de mentă îngrijite ca la carte se pot obţine circa 6-8 tone de stoloni la hectar iar cantitatea de stoloni recoltată poate constitui material de înmulţire pentru 6 hectare de plantaţie nou-înfiinţată”, ne mai spune cultivatorul.Prețul unui stolon pleacă de la 0,8 lei / buc de la 5000 buc, 0.9 lei / buc de la 1000 buc, 1 leu de la 100 buc sau 2 lei de la 1 buc.După plantare urmează curățarea terenului de buruieni. Aici vine partea mai grea pentru că această lucrare se face manual pentru că menta este foarte sensibilă la erbicide iar folosirea lor ar compromite total producția. Buruienile se elimină manual.
Odată plantată, menta are mare nevoie de apă astfel că trebuie udată de 2, 3 ori pe săptămână. În plus are nevoie șI de fertilizatori de creștere care au rolul de a o scoate din starea de repaus.

“Are nevoie de foarte multă apă, trebuie să se facă baltă la tulpină pentru a se dezvolta în condiții optime”, spune cultivatorul. Nevoia de apă a mentei se manifestă cel mai pregnant în prima jumătate a perioadei de vegetație până la butonizare.Umiditatea solului este factorul care poate decide momentul optim de plantare. Este foarte important de știut că la o umiditate a solului sub 30%, menta nu trebuie plantată, deoarece cea mai mare parte a stolonilor se usucă, indiferent de conținutul inițial de apă al acestora.

Menta este foarte atractivă pentru insecte probabil datorită mirosului puternic și a gustului dulce. Acestea se înlătură cu diverse insecticide existente pe piață care nu fac rău plantei în comparație cu erbicidele.

Recoltarea frunzelor de mentă se face săptămânal foarfeca de vie se taie anumite părți ale plantei, obținâdu-se, de pe 1.000 de metri părați, cam 100 de kilograme. Îi trebuie o lună de zile unei plante ca să se regenereze cu totul, iar pe parcursul unui an se pot obține fără probleme 3-4 culturi – cicluri complete, deci menta este foarte rentabilă.

Articole înrudite