-

Franța se implică în pregătirea viitorilor fermieri români

Apel către agricultori şi întreprinderi din sectorul agricol şi agroalimentar: „Să construim o punte între formare şi lumea profesională”, într-un parteneriat strategic franco-român.

Ca parte a componentei agricole a parteneriatului strategic franco-român, Ministerele Agriculturii român şi francez, Ambasada Franţei în România şi un consorţiu de ONG-uri lansează un apel către agricultori şi întreprinderi din sectorul agricol şi agroalimentar din România pentru a construi împreună o punte între formarea tehnică iniţială şi cea universitară şi domeniul profesional.
58 de directori ai liceelor agricole româneşti au beneficiat de o formare în octombrie 2019, în cadrul aceluiaşi parteneriat, iar acum se pune problema pregătirii pentru viitor, construind o bază de date a fermierilor şi companiilor care ar fi interesate de primirea stagiarilor români sau francezi.
În învăţământul agricol francez, notele legate de stagiu sunt foarte importante pentru diplome, precum şi deschiderea către experienţe internaţionale. Aproape 400 de elevi, studenţi şi profesori din sectorul agricol vin în România în fiecare an pentru un stagiu sau o vizită de studiu. Aproximativ 180 de unităţi agricole franceze au derulat deja un proiect sau o acţiune de cooperare cu România. În Franţa, învăţământul agricol, sub tutela Ministerului Agriculturii, include 807 instituţii de învăţământ, cu 140.000 de elevi înscrişi şi o rată de succes de 87,2%.
Obiectivul acestui parteneriat este de a dezvolta legătura dintre formare, exploatări agricole şi companiile din sector (domeniul profesional) şi de a pune în aplicare o abordare îndreptată spre profesionalizarea meseriilor agricole prin intermediul schimburilor franco-române.
Agricutorii şi companiile interesate sunt invitate să completeze chestionarul disponibil aici : undefined până pe 15 septembrie 2020. Ei vor fi contactaţi ulterior în mod direct de către unităţile de învăţământ tehnic sau universitar în funcţie de preferinţele lor. De asemenea, vor primi un buletin informativ pentru ghidarea şi încadrarea stagiarilor.
Pentru informaţii suplimentare o puteţi contacta pe Marie-Luce Ghib (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) sau Daniela Farcaş, specialist comunicare, Fundaţia World Vision România la telefon 0731 444 773 sau email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Foto: Pixabay

Articole înrudite