-

Sângeorz-Băi: Zece tineri se acomodează cu activităţile agricole într-o competiţie inedită

Zece tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani participă, începând de luni, la o competiţie inedită organizată de Primăria oraşului-staţiune Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud, în care probele constau în activităţi agricole prestate, timp de şase zile, la diverse gospodării ţărăneşti din zonă.

Competiţia, denumită "Haihui pe Coclauri", a stârnit interesul a cinci echipe formate din câte două persoane, tinerii participanţi fiind atât din judeţul Bistriţa-Năsăud, cât şi din judeţele Cluj şi Braşov, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de socializare a evenimentului.

De luni până duminică, cei zece concurenţi vor avea de parcurs mai multe probe, constând în special în activităţi agricole specifice gospodăriilor de pe traseul pe care îl au de parcurs, cum ar fi recoltarea roadelor şi a fructelor, îngrijirea şi mulsul animalelor, cosit, crăpat de lemne.

Tinerii vor fi cazaţi de către gospodarii pe care îi vor ajuta la muncile zilnice, locul de cazare fiind schimbat în fiecare zi, prin rotaţie. Pe parcursul concursului, cele cinci echipe trebuie să realizeze scurte materiale video şi fotografii cu activităţile desfăşurate, care vor fi încărcate de organizatori pe pagina de Facebook, iar aprecierile primite pentru acestea vor sta la baza desemnării câştigătorilor.

Premiile pe care le pot obţine concurenţii constau în suma de 2.000 de lei pentru primul loc, 1.000 de lei pentru echipa de pe locul secund şi 500 de lei pentru locul al treilea.

Organizatorii menţionează, în regulamentul de desfăşurare a concursului, că "Haihui pe Coclauri" "este o competiţie locală apărută în urma necesităţii unor activităţi de petrecere a timpului în aer liber şi activităţi de promovare a oraşului Sângeorz-Băi" şi că un alt obiectiv este acela "de a contribui la păstrarea şi perpetuarea cunoştinţelor legate de muncile agricole şi muncile tradiţionale, tot mai puţin cunoscute de către generaţiile tinere, dar încă, pentru scurtă vreme, bine cunoscute de către bătrânii din zonă".

Staţiunea Sângeorz-Băi este situată pe Valea Someşului, la poalele Munţilor Rodnei, şi este cunoscută pentru apele minerale cu proprietăţi terapeutice.

Sursa: AGERPRES 
ID: 6440170; Auth: /tin/fam; Date: 2020-09-07 15:26:17; Category: 159;