-

Calendarul lucrărilor agricole de mai

Luna mai reprezintă una dintre cele mai importante perioade pentru agricultori. Evoluția vremii a complicat puțin situația, însă, chiar dacă în ultimele zile ale lui aprilie au putut fi recuperate o parte dintre întârzierile provocate de iarna târzie din martie, totul poate reintra sub control.

Prima urgență a lunii mai este terminarea semănatului porumbului, desigur acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, se încheie semănatul sorgului și pentru că în aprilie a plouat mult, iar apoi a urmat o perioadă în care temperaturile au crescut brusc, buruienile vor avea condiții de dezvoltare rapidă, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

De aceea, este foarte important să se acorde o atenție deosebită lucrărilor de combatere a acestora. Acolo unde sunt făcute mecanic, în funcție de regimul de precipitații poate fi nevoie chiar și de două prașile.

Tot în luna mai are loc prima cosire a lucernei. Se cosesc, de asemenea, și suprafețele cultivate cu borceag.

În luna mai se răsădesc în câmp sau în grădini legumele. Înaintea acestei operații trebuie să aibă loc călirea răsadurilor. Aceasta înseamnă acomodarea tinerelor plante cu temperatura de afară, înainte de răsădire. Acest lucru se face ținând răsadnițele afară pe timpul zilei și prin descoperirea solariilor.

Controlul dăunătorilor este și el foarte important în această perioadă. Se va efectua un control repetat al stării culturilor, pentru depistarea eventualelor atacuri. Principalele insecte care apar în această perioadă sunt: buha semănăturilor, la cereale păioase, cartof, sfeclă, etc.; gândacul ghebos la grâu; gândacul bălos al ovăzului, care atacă și culturile de orz și de grâu; gărgărița mazării; gărgărița sfeclei și rățișoara porumbului, precum și gândacul roșu al rapiței. Îndată ce se semnalează atacul, se apelează la aplicarea tratamentului de combatere.

La plantele furajere se semnalează, de obicei, aceiași dăunători ca și în luna aprilie.

Dintre bolile plantelor care se manifestă mai frecvent în aceasta lună sunt: putregaiul cenuşiu al florii soarelui, antacnoza la mazăre şi fasole, bacterioza fasolei, cercosporioza frunzelor de sfeclă, putregaiul umed al tuberculilor de cartofi.

Tot în luna mai se aplică și fertilizări faziale la aproape toate culturile, fiind o perioadă de dezvoltare rapidă a plantelor.

Fertilizanții trebuie aplicați cu respectarea tuturor regulilor cuprinse în Codul de Bune Practici Agricole.

Foto: pixabay