Ascultă Radio Antena Satelor Live

Economia circulară în sectorul alimentar

Industria alimentară este în centrul atenției. Conservarea resurselor Pământului a devenit o provocare vitală, iar modelul liniar tradițional „a lua, a face și a elimina” este rupt.

Economia circulară în sectorul alimentar

15 Februarie 2023, 13:12

Chiar și bazarea pe materiale care pot fi reciclate de către utilizatorul final – cândva considerată un salvator de mediu – este acum adesea văzută ca o opțiune „leneșă”.

Consumatorii sunt mai conștienți ca niciodată de mediu și foarte atenți la alegerile lor alimentare și băuturi. Acest lucru pune afacerile alimentare sub presiune pentru a integra practici durabile în fiecare parte a lanțului lor de aprovizionare; de la fermă la furculiță.

A fi sustenabil nu înseamnă doar a face ceea ce trebuie pentru mediu. Poate fi, de asemenea, o modalitate de a crește afinitatea mărcii cu clienții tăi sau chiar de a economisi bani. Probabil că ești conștient de oportunități și provocări; trecerea către practici circulare și durabile nu este ușoară.

Adevărata durabilitate nu este liniară, ci circulară, unde resursele sunt recuperate la cea mai înaltă calitate posibilă, refolosite și păstrate în uz cât mai mult timp posibil. Această abordare a gestionării resurselor este cunoscută sub numele de economie circulară.

Poate fi aplicat la orice, de la procesarea alimentelor la ambalare. Făcut corect, reduce risipa, este mult mai eficient, adaugă valoare de durată afacerii dumneavoastră și oferă produselor un avantaj competitiv. În plus, poate spori reputația unei afaceri, demonstrând că ascultă ceea ce clienții lor spun că este important.

Nu este ușor, dar merită

Deci, cum pot companiile alimentare să contribuie la economia circulară?

Dacă te gândești că un set de instrucțiuni „cum să” te-ar ajuta să o faci mai ușor, veștile sunt bune. Standardul BS 8001 Circular Economy este un standard de îmbunătățire a afacerii care poate face companiile din sectorul alimentar să pornească pe drum. Acesta include sfaturi detaliate cu privire la modul de integrare a practicilor durabile în operațiunile lor.

Acesta explică cele șase principii ale economiei circulare și oferă îndrumări cu privire la modul de a face din fiecare o parte esențială a operațiunilor de afaceri.
BS 8001 se bazează, de asemenea, pe standardul ISO al sistemului de management de mediu (EMS). De fapt, dacă organizația dvs. a implementat un EMS robust ISO 14001, este posibil ca unele dintre cele mai dificile lucrări asociate cu adoptarea unei economii circulare să fi fost realizate atunci când ați luat în considerare perspectiva ciclului de viață al produsului (produselor) sau serviciului (serviciilor) dvs.
ISO 50001 Sisteme de management al energiei este un alt standard internațional care poate ajuta întreprinderile din sectorul alimentar să pună bazele pentru a deveni o afacere mai circulară sau pentru a-și îmbunătăți rezultatele. Indiferent unde se încadrează organizația dvs. în călătoria de la fermă la furculiță, probabil știți că folosiți mai mult combustibil pentru a face treaba decât majoritatea celorlalte industrii. ISO 50001 nu numai că vă poate ajuta să vă aliniați la unele dintre principii, cum ar fi inovația și administrația, dar vă poate ajuta organizația să stabilizeze costurile cu energie; pe termen lung, multe organizații se confruntă cu economii de costuri pe care le pot transfera clienților sau acționarilor lor.

Calea de urmat este să mergem într-un cerc, dar în ciuda provocărilor sale, pentru a rezuma beneficiile implementării unei economii circulare în industria alimentară includ:
Creșterea reputației mărcii prin recunoașterea valorilor clienților;
Relații îmbunătățite cu părțile interesate;
Utilizarea redusă a materialelor și energiei pentru a reduce costurile;
Dezvoltarea potențială de resurse noi/inovatoare;
Atenuarea riscurilor asociate costurilor fluctuante ale resurselor.

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Util in Agricultura 23 Noiembrie 2025, 14:07

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face

Tot mai mulți agricultori se plâng că pământul nu mai rodește ca în urmă cu câteva decenii, iar observațiile lor sunt...

De ce nu mai rodește pământul ca odinioară? Cum s-a schimbat solul și ce se poate face
Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Util in Agricultura 22 Noiembrie 2025, 14:52

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice

Pe fondul unei urgențe climatice globale și a presiunii crescânde de a reduce utilizarea substanțelor chimice, o practică...

Rotația culturilor, esențială pentru reducerea dependenței de îngrășăminte chimice
Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Util in Agricultura 22 Octombrie 2025, 15:36

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei

Un nou raport subliniază importanța crucială a solului sănătos în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Fermele...

Solurile sănătoase mențin producțiile agricole chiar și în timpul secetei
Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Util in Agricultura 15 Septembrie 2025, 10:17

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, iar resursele de teren și apă devin tot mai limitate, modul în care...

Revoluția silențioasă: Fermele verticale și viitorul agriculturii urbane
Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 11:19

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice

Schimbările climatice nu mai sunt o noțiune abstractă, ci o realitate brutală care pune la grea încercare rezistența...

Vremea extremă, o nouă realitate: Cum se adaptează fermierii români la schimbările climatice
"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Util in Agricultura 11 Septembrie 2025, 10:48

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români

Pe dealurile aride ale Transilvaniei și în câmpiile arse de soare din Oltenia, un nou spectacol vizual și olfactiv prinde...

"Aurul violet": Cum devine cultura de lavandă noua speranță a fermierilor români
Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 11:07

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale

În satele românești, pământul a fost dintotdeauna sursa principală de viață. De la grâul copt în arșița verii până la...

Pământul obosit: Schimbările climatice forțează rescrierea agriculturii tradiționale
Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc
Util in Agricultura 09 Septembrie 2025, 10:22

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc

Agricultura ecologică, odată un concept exotic pentru fermierii români, se transformă rapid într-un pilon esențial al unui...

Viitorul agriculturii ecologice: De la nișă la revoluție verde în peisajul rural românesc