Banca Mondială vizează o imagine de ansamblu pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice
Finanțarea combaterii schimbărilor climatice este, desigur, esențială: de fapt, multe țări caută un nou obiectiv colectiv puternic care să fie negociat la Baku și care să poată oferi finanțarea atât de necesară și să sprijine obiectivele lor naționale în materie de climă, care urmează să fie confirmate în 2025.
Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2025, 20:09
În 2024, situația privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice era foarte diferită de cea din 2009. Nu numai că Acordul de la Paris a oferit cadrul general pentru acțiunile climatice, dar în prezent toate țările au, de asemenea, propriile obiective climatice naționale.
Finanțarea combaterii schimbărilor climatice este, desigur, esențială: de fapt, multe țări caută un nou obiectiv colectiv puternic care să fie negociat la Baku și care să poată oferi finanțarea atât de necesară și să sprijine obiectivele lor naționale în materie de climă, care urmează să fie confirmate în 2025. De asemenea, nevoile globale de investiții în domeniul climei continuă să crească pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se accentuează.
Necesarul global de investiții în domeniul climei continuă, de asemenea, să crească pe măsură ce impactul schimbărilor climatice se accentuează.
Cea mai mare parte a finanțării actuale pentru combaterea schimbărilor climatice este destinată investițiilor în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv pentru sursele regenerabile de energie și transporturi. Și o mare parte a acesteia este determinată de investiții în SUA, Japonia, Europa, China, Brazilia și India. Investițiile în alte sectoare de atenuare, cum ar fi alimentația și agricultura, deșeurile și orașele, precum și investițiile generale în adaptare înregistrează întârzieri grave. Acest lucru este valabil în special pentru țările în curs de dezvoltare, care sunt adesea deosebit de vulnerabile la schimbările climatice.
Prin urmare, deși sunt multe de făcut pentru ca finanțarea combaterii schimbărilor climatice să circule la scară mai largă, inclusiv mobilizarea mai multor resurse interne și din sectorul privat, finanțarea combaterii schimbărilor climatice trebuie să acopere, de asemenea, o gamă mai largă de sectoare și zone geografice. De asemenea, este extrem de important să ne asigurăm că finanțările care se îndreaptă în prezent către investiții cu emisii reduse și reziliente la schimbările climatice produc de fapt rezultate cuantificabile în beneficiul comunităților și al țărilor.
Pentru Grupul Băncii Mondiale, pentru a crea o lume fără sărăcie pe o planetă locuibilă, este esențial să se concentreze mai mult asupra finanțării în domeniul climei, care nu mai reprezintă doar o contribuție, ci și o măsură a rezultatelor.
Pentru Grupul Băncii Mondiale, trecerea de la finanțarea combaterii schimbărilor climatice ca element de intrare la una care măsoară și rezultatele este esențială pentru crearea unei lumi fără sărăcie pe o planetă locuibilă. Acesta este motivul pentru care se lucrează și cu alte bănci multilaterale de dezvoltare (BMD) pentru a dezvolta o abordare comună în vederea măsurării rezultatelor climatice într-un mod mai sistematic. Această abordare va trece de la măsurarea în principal a volumului finanțării noastre pentru climă (sau a co-beneficiilor climatice) la măsurarea, de asemenea, a rezultatelor finanțării noastre.
De exemplu, știm că, anul trecut, finanțarea noastră pentru climă a depășit 42 de miliarde de dolari și a sprijinit o gamă largă de activități: de la Bangladesh; la sprijinirea pregătirii pentru situații de criză și extinderea asigurărilor împotriva catastrofelor în Insulele Pacific; la sprijinirea reformei sectorului energetic în Ghana. Finanțarea noastră pentru climă este monitorizată utilizând metodologia comună de monitorizare și raportare a finanțării pentru climă a BMD.
În timp ce rapoartele noastre actuale ne spun cât de mult din finanțarea noastră a sprijinit acțiunile climatice, acestea nu ne oferă încă o imagine completă a rezultatelor sau, eventual, a rezultatelor acestor investiții. Acesta este motivul pentru care începem să urmărim modul în care operațiunile noastre consolidează reziliența oamenilor și a comunităților în fața riscurilor climatice și reduc emisiile din sectoarele-cheie de tranziție. Acest accent pus pe rezultate ne va ajuta pe noi și pe țări să înțelegem mai bine ceea ce funcționează și ar putea fi extins și reprodus (sau ceea ce nu funcționează și necesită corectarea cursului). De asemenea, poate contribui la semnalarea oportunităților pentru investițiile din sectorul privat și la mobilizarea unei finanțări mai mari pentru climă în general. Facem acest efort împreună cu celelalte bănci multilaterale de dezvoltare pentru că știm că, atunci când acționăm împreună, putem merge mai departe.
Abordarea noastră se înscrie într-o campanie instituțională mai amplă în favoarea unor date mai bune și a unei mai mari transparențe și responsabilități. În cele din urmă, investițiile în păduri, energie curată și transporturi reziliente înseamnă mai mult decât un dolar investit: înseamnă ca oamenii să aibă aer mai curat de respirat, energie fiabilă, locuri de muncă bune și oportunități nu doar de a supraviețui, ci și de a prospera.