De la agricultura convențională la cea ecologică
Trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica nu se face brusc, ci prin parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita "perioada de conversie". Aceasta este perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la regulile de productie ecologica.
23 Ianuarie 2014, 13:30
Durata perioadei de conversie în productia vegetala, animaliera si apicultura este de:
* 2 ani pentru culturile de câmp anuale;
* 3 ani pentru culturile perene si plantatii;
* 2 ani pentru pajisti si culturi furajere;
* 12 luni pentru vite pentru carne;
* 6 luni pentru rumegatoare mici si porci;
* 6 luni pentru animale de lapte;
* 10 saptamâni pentru pasari pentru productia de carne, cumparate la vârsta de 3 zile;
* 6 saptamâni pentru pasari pentru productia de oua;
* 1 an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.
Agricultura ecologica (termen similar cu agricultura organica sau biologica) este un procedeu modern de a cultiva plante, de a îngrasa animale si de a produce alimente prin utilizarea acelor procedee si tehnologii care se apropie foarte mult de legile naturii – nu utilizeaza fertilizanti si pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.
Agricultura ecologica se deosebeste, astfel, fundamental de agricultura conventionala. Procesul si procedurile de obtinere a produselor ecologice sunt reglementate de reguli si principii de productie stricte, care pleaca de la calitatea pe care trebuie sa o aiba pamântul si pâna la obtinerea efectiva a produsului final.
Rolul acestui sistem de agricultura este de a produce hrana mult mai curata, mai potrivita metabolismului organismului uman, dar în deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului.
Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise în agricultura ecologica.
Respectarea regulilor si a principiilor agriculturii ecologice, reglementate prin legislatia nationala, respectiv controlul întregului lant de obtinere a unui produs ecologic de la pamânt si pâna la produsul final, se face de organisme de inspectie si certificare, înfiintate în acest scop, care elibereaza certificatul de produs ecologic.