Fermierii mai pot depune documentele justificative la APIA doar până pe 31 martie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește fermierilor că 31 martie 2025 este termenul-limită pentru depunerea documentelor justificative necesare în procesul de acordare a plăților aferente schemelor de sprijin în sectorul vegetal.

Articol de Petruț Mazilu, 27 Martie 2025, 16:19
- Sprijin cuplat pentru venit - soia (PD-09);
- Sprijin cuplat pentru venit - lucernă (PD-10);
- Sprijin cuplat pentru venit - leguminoase boabe pentru industrializare - mazăre de grădină, fasole boabe şi fasole păstăi (PD-11);
- Sprijin cuplat pentru venit - cânepă (PD-12);
- Sprijin cuplat pentru venit - orez (PD-13);
- Sprijin cuplat pentru venit - sămânţă de cartof (PD-14);
- Sprijin cuplat pentru venit - hamei (PD-15);
- Sprijin cuplat pentru venit - sfeclă de zahăr (PD-16);
- Sprijin cuplat pentru venit - legume cultivate în câmp destinate industrializării - tomate, castraveţi, ardei, vinete (PD-17);
- Sprijin cuplat pentru venit - legume cultivate în sere şi solarii - tomate, castraveţi, ardei, vinete (PD-18);
- Sprijin cuplat pentru venit - fructe - prune, mere, cireşe, vişine, caise şi piersici (PD-19);
- Sprijin cuplat pentru venit - producere sămânţă plante furajere (PD-20);
- Sprijin cuplat pentru venit - porumb pentru siloz (PD -26).
Documentele doveditoare specifice intervenţiilor de sprijin cuplat pentru venit în sectorul vegetal se regăsesc la descrierea fiecărei forme de sprijin cuplat pentru venit şi pot fi consultate AICI.
Documentele sunt prezentate de fermier în original, iar copiile documentelor care prezinta înscrisă sintagma 'Conform cu originalul', se păstrează la dosarul cererii.
După termenul legal de depunere a documentelor specifice, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plata schemei respective.
Plăţile directe cuplate pentru venit în sectorul vegetal sunt prevăzute la art. 1 alin. (4) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.