Precizări din partea autorităţilor din domeniul sanitar-veterinar, privind sacrificarea porcilor
Sacrificarea porcilor în gospodăriile individuale nu este interzisă - anunţă autorităţile sanitar-veterinare. Carnea acestora trebuie însă verificată înainte de consum, pentru a preveni îmbolnăvirea cu parazitul trichinela.
06 Decembrie 2023, 21:36
Flavius Nicoară, şeful DSV Timiş: „Sunt obligaţii pentru deţinătorii de porci care doresc să-şi sacrifice animalele pentru consum familial: trebuie să anunţe medicul veterinar de liberă practică înainte de sacrificare, pentru ca acesta să recolteze probele în vederea efectuării (testului de depistare a - n.r.) trichinei. După efectuarea testului, cu rezultat negativ, animalele respective pot fi date în consum propriu.”
La Caraş-Severin, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare au început controalele de sezon în magazine şi târguri. Pentru a veni în sprijinul populaţiei, a fost instituită permanenţa la sediul DSVSA până pe 30 decembrie - a declarat şeful acestei instituţii, Pavel Borchescu.
Pavel Borchescu: „Vor fi verificate abatoare care taie porcine, unităţi de tranşare, unităţi de procesare, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, depozite frigorifice, unităţi de alimentaţie publică, pieţe agroalimentare, târguri şi expoziţii unde se expun şi se comercializează produse alimentare, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie, depozite pentru fructe şi legume. Se va pune accentul pe verificarea condiţiilor de igienă, a conformităţii documentelor însoţitoare, menţinerea lanţului termic, asigurarea trasabilităţii, etichetarea şi marcarea produselor. În timpul controalele oficiale, la suspiciune, vor fi recoltate probe de alimente.”
RADOR