-

FOTO: Toamnă aurie la Alexandria

O toamnă aurie, caldă si sonoră, a devenit de neuitat la Alexandria, unde in perioada 27- 29 septembrie, Consiliul Judeţean Teleorman prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman şi Primăria Municipiului Alexandria au organizat Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Populară ’’PE DEAL LA TELEORMĂNEL’’, editia a XLVII-a.

Pe platoul din fata Casei de Cultură, sute de oameni s-au adunat pentru a-i urmari pe tinerii concurenti, plini de emotii azi, ce mâine se vor mandri că în palmaresul lor au adunat un premiu la aceasta prestigioasa si veche manifestare.

Profesionalismul si daruirea orchestrei „Burnasul” condusă de Adrian Grigoras, dirijor al OPR, i-a ajutat insa pe artistii veniti din aproape toate zonele etnofolclorice sa aduca publicului din Alexandria, tot ce au mai frumos: cantece proprii sau din repertoriul unor mari artisti intrati in istorie, costume populare autentice, de o mare valorare si cu o vechime considerabilă.

Cei care s-au distins prin vocile lor curate si frumos timbrate si prin repertoriul ales, au plecat acasă cu premii care le fac cinste, dar si-au spus si impresiile legate de participarea lor la acest festival în scurte interviuri, pe care dvs le puteti gasi pe canalul Youtube Antena Satelor.

fest2

 

Entuziasmul, tineretea si recunostinta sunt vizibile la tinerii si foarte tinerii laureati ai editiei cu nr 47: Andreea Ghiţiu-17 ani, elevă, jud.Maramureş (Trofeul ’’Pe deal la Teleormănel’’),Simona Mazăre – 21 ani, studentă, Botoşani (Premiul I ), Florin Ştefan-22 ani, student, jud.Dâmboviţa (Premiul al II lea ), Gabriel Gorjanu -27 ani, inginer, jud.Gorj (Premil al III lea), Adriana Iozefina Furikova-29 ani, consilier Ambasada Slovaciei la Bucureşti, jud Bihor (Premiul Radio România), Mihai Hrincescu-27 ani, editor imagine, jud.Suceava (Premiul ’’Alexandru Dachin’’), Daniel Cătălin Turică - 31 ani, cântareţ bisericesc, jud Teleorman (Premiul de popularitate).

fest3

’’Pe deal la Teleormanel’’, editia 2016, a adus in atentia publicului cativa tineri valorosi, care promit o evolutie in sfera muzicii populare. Printre ei, am remarcat o prezenta distincta in acest an, care a atras privirile prin interpretarea originala. In mod cert se afla in afara tiparelor.

Pasiunea ei pt scoaterea din lada de zestre a culegatorilor de folclor din zona Bihorului, a acelor cantece necunoscute înca, ne-a convins sa-i acordam premiul special Radio Romania " In memoriam Gruia Stoia". Un premiu care constă intr-o sesiune de înregistrari cu Orchestra de Muzica Populara Radio, condusă de maestrul Adrian Grigoraş.

Acest premiu, o obligă pe Adriana Furikova sa valorifice tezaurul cantecului bihorean, neajuns inca la publicul larg. Si aceasta editie imbogateste scena muzicii populare cu nume noi, de care speram sa auzim peste ani “- a remarcat Violeta Ianculescu, organizator de evenimente la Radio Romania, cea care i-a înmânat premiul tinerei din Bihor, ce a scos la lumina cantece din culegerile lui Bela Bartok.

fest4

“Participarea mea in cadrul Festivalului National de Folclor " Pe deal la Teleormanel " inseamna un pas inainte in formarea mea profesionala . Din punct de vedere organizatoric nu pot sa aduc decat multumiri celor care
s-au implicat in materializarea acestui eveniment.

Concurentii prezenti la festival au fost foarte talentati si bine pregatiti. Este o mare onoare si cinste pentru mine ca juriul mi-a acordat Marele Premiu in acest concurs avand incredere in calitatile mele vocale. As vrea sa multumesc juriului , orchestrei, publicului si tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui festival de inalta tinuta artistica ! Va mulțumesc , a declarat plina de emotie si bucurie Andreea Ghiţiu,câştigătoarea Trofeului).

Un text de Iuliana Carnaru si Ileana Vieru