-

Nunta Zamfirei în febra pregătirilor la Bistriţa

Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ajuns la ediţia cu numărul 23, va aduce anul acesta la Bistriţa artişti din ţări precum Italia, Belarus, Costa Rica, Filipine, Franţa, Mexic, Coreea de Sud, Lituania, Bulgaria şi evident, din România.

Evenimentul se va derula în perioada 25-31 iulie, în Piaţa Palatului Culturii din Bistriţa, în fiecare seară, începând cu orele 20.00, aflăm de la Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Potrivit directorului festivalului, prof.dr. Dorel Cosma, echipa Palatului Culturii este în plină organizare cu această ediţie mai aparte. Pe 25 iulie, la Bistriţa va fi prezent un ansamblu care îmbină folclorul cu muzica clasică, cei 80 de instrumentişti suflători din Coreea de Sus fiind, cu siguranţă, una dintre surprizele acestei ediţii.

Dabyeot Youth Wind Orchestra înseamnă „locul unde soarele cald strălucește mereu”. Membrii acesteia trec printr-o selecție bianuală. Pe lângă turneele internaționale, aceștia participă și la diverse festivaluri culturale locale pe tot parcursul anului.

Tot acum, o artistă deosebită, care îmbină actoria cu muzica, în special cu muzica de petrecere şi folclor, Maria Buză, va fi prezentă pe scena de la Bistriţa într-o gală în care muzica cultă va fi îmbinată cu cea tradiţională.
Pe 26 iulie, va fi o zi în care ne vom bucura de folclorul minorităţilor (saşi, unguri, ucrainieni, greci), invitaţi speciali fiind membrii Ansamblului profesionist „Plăieşii” din Republica Moldova, precum şi Ansamblul profesionist „Mureşul” din Târgu Mureş.

Prezentatorul acestei zile va fi Cătălin Măruţă.

Urmează zile de sărbătoare în care bistriţenii se vor bucura de tradiţiile ţărilor participante. De asemenea, începând cu 28 iulie, se deschide Târgul internaţional de artă populară, în cadrul căruia vor putea fi achiziţionate suveniruri specifice fiecărei ţări.

Pe 29 iulie, toate formaţiile vor fi prezente la statuia lui Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional, de Ziua Imnului României. Vor fi zile de sărbătoare în care cu toţii vom admira frumuseţea lăzii de zestre a ţărilor invitate.

Sursa foto: rasunetul.ro