-

Festivalul-concurs de muzică populară ’’Pe deal la Teleormănel’’, a 49-a ediţie

Festivalul concurs-naţional de muzică populară organizat în Teleorman a ajuns la cea de a 49 a ediţie, o existenţă în slujba promovării muzicii populare româneşti autentice şi a interpreţilor talentaţi. Află care sunt condițiile de participare la concurs:

Organizatorii concursului de muzică populară ’’Pe deal la Teleormănel’’ sunt Consiliul Judeţean Teleorman prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman si Primăria Municipiului Alexandria.

Evenimentul va avea loc in perioada 18-20 septembrie 2018, pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu orele 19.00.

La concurs pot participa solişti vocali amatori din toată ţara, mesageri autentici ai zonelor pe care le reprezintă, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 ani. Câştigătorii Marelui Premiu al festivalului din ediţiile trecute nu mai pot concura, de asemenea nu pot concura participantii la trei ediţii anterioare.

Fişele de înscriere în concurs, partiturile şi armonia pieselor pe care intenţionează să le prezinte în concurs vor fi trimise până la 1 septembrie 2018, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, prin poştă, email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., telefon 0751178335 si 0347804482 tel-fax, Iuliana Cîrnaru.

Concurenţii vor interpreta, atat la preselecţie cât şi în concurs, două piese muzicale:

- una fără acompaniament(doina sau baladă)
- una cu acompaniament.

În plus concurentul va mai avea pregătite şi alte piese muzicale la care juriul poate apela pentru o mai buna evaluare a concurentului.

La cererea juriului concurenţii trebuie să fie capabili să ofere informaţii despre piesele interpretate şi costumul popular prezentat.

Preselecţia concurenţilor va avea loc în ziua de 18 septembrie 2018, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Traditionale Teleorman din Alexandria, str. I. Creangă, nr. 52-54, începând cu orele 12.00, în prezenţa membrilor juriului festivalului.

Concursul se va desfaşura pe 19 septembrie 2018 pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu orele 19.00. Gala laureaţilor va avea loc în data de 20 septembrie 2018, pe Platoul din faţa Casei de Cultură Alexandria, începând cu orele 19.00.

Acompaniamentul concurenţilor va fi susţinut de Orchestra Ansamblului ’’Burnasul’’, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman, condusă de maestrul Adrian Grigoraş - dirijorul Orchestrei Radio România.

Ordinea de intrare în concurs va fi stabilită de organizatori ţinându-se seama şi de reprezentarea diversificată şi echilibrată a zonelor folclorice ale ţării.

Concurenţii au obligaţia să respecte programul de repetiţii, spectacole şi alte activităţi(dezbateri, conferinţe de presă, întâlniri, prezentări, înregistrări etc.) concepute de organizatori.

În afara concursului, în cele două seri, vor susţine recitaluri apreciaţi interpreţi ai cântecului popular românesc. Toţi concurenţii vor apărea într-un pliant şi vor primi gratuit un CD cu înregistrările din concurs şi gală.

Juriul concursului va fi alcătuit din personalităţi de seamă ale vieţii culturale şi artisitice, specialişti în domeniul cercetării culturii şi tradiţiei populare. 

Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face în funcţie de calitatea interpretării, ţinuta scenică, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, a costumului popular cu care evoluează concurentul.

Publicul va vota câştigătorul ’’Premiului de popularitate’’.

În funcţie de nivelul evoluţiei interpreţilor, juriul, în consens cu organizatorii, poate hotarî neacordarea unor premii, ori redistribuirea sumelor aferente premiilor neacordate. Hotărârea juriului este irevocabilă.

Programul festivalului

- 18 septembrie, orele 12.00 - Preselecţia concurenţilor

- 19 septembrie, orele 10.00 - Repetiţiile concurenţilor cu orchestra

orele 19.00 - Concursul + invitati în recital

- 20 septembrie, orele 19.00 - Gala laureaţilor + invitați în recital

Câştigătorii vor obţine plachete şi premii în bani în valoare brută după cum urmează:

- Trofeul ’’Pe deal la Teleormănel’’ - 4.000 Ron

- Premiul I - 3.000 Ron

- Premiul II - 2.000 Ron

- Premii III - 1.500 Ron

- Premiul de popularitate - 1.000 Ron

- Premiul CJCPCT Teleorman - 1.000 Ron

-Premiul Radio România pentru autenticitatea repertoriului - (o sesiune de înregistrări cu Orchestra Radio România)

Radio Antena Satelor este partener media al evenimentului.

Sursa foto: adevarul.ro