-

O nouă ediție a Festivalului concurs național Ileana Sǎrǎroiu

Pentru a aduce omagiul binemeritat carierei celei care a fost Ileana Sǎrǎroiu, Centrul Judeţean de Culturǎ Dâmboviţa duce mai departe tradiţia organizǎrii festivalului care poartǎ numele interpretei şi care a ajuns anul acesta la a VI-a ediţie. Detalii:

Pe 25 septembrie 1936 s-a nǎscut Ileana Sǎrǎroiu, cea care avea sǎ rǎmânǎ alǎturi de Maria Lǎtǎreţu, Maria Tǎnase şi Ioana Radu în galeria selectǎ a marilor interprete de muzicǎ popularǎ româneascǎ.

A copilǎrit în localitatea Valea Voievozilor, într-o familie sǎracǎ, iar la vârsta de 11 ani, urca pe scena cǎminului cultural din satul natal, urmând ca apoi sǎ cânte şi la Casa Culturalǎ din Târgovişte.

Dupǎ absolvirea Şcolii Populare de Artǎ din Târgovişte, Ileana Sǎrǎroiu a plecat la Bucureşti, unde a cunoscut succesul cântând în diverse ansambluri, devenind apoi cunoscutǎ în toatǎ ţara.

Dǎruirea totalǎ, personalitatea uluitoare şi tehnica vocalǎ de excepţie, i-au permis artistei sǎ abordeze genuri muzicale diverse: romanţe, cântece populare, cântece de petrecere şi muzicǎ uşoarǎ.

Perioada şi locul de desfǎşurare:

• Ediţia a VI-a a Festivalului – concurs naţional „Ileana Sǎrǎroiu” se va desfǎşura în perioada 17 – 18 noiembrie 2018, la Casa Tineretului din Târgovişte (Clubul Studenţilor).

Festivalul - concurs naţional „Ileana Sǎrǎroiu”, ediţia a VI-a, îşi propune ca şi anul acesta sǎ descopere tinere talente iubitoare de folclor şi dornice de a se afirma în peisajul muzicii populare româneşti.

Înscrierea în concurs şi condiţii de participare:

• Concursul cuprinde secţiunea solişti vocali, la care se pot înscrie interpreţi cu vârsta cuprinsǎ între 15 şi 30 de ani.

• Concurenţii vor completa fişele de participare anexate şi le vor trimite alǎturi de partiturǎ (linia melodicǎ - melodia în întregime şi cifrajul armonic în tonalitatea în care se cântǎ), pânǎ la data de 20 septembrie 2018, pe adresa: Centrul Judeţean de Culturǎ Dâmboviţa, Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon - fax: 0245613112, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

• Taxa de înscriere este în sumǎ de 50 lei, nerambursabilǎ şi poate fi achitatǎ la sediul Centrului Judeţean de Culturǎ Dâmboviţa sau în contul RO 30 TREZ27121G365000XXXX, pânǎ cel târziu în data desfǎșurǎrii preselecției.

• Câştigǎtorii trofeului ediţiilor anterioare nu se mai pot înscrie la competiţie.

Preselecţia

• Preselecţia festivalului se va desfǎşura pe data de 29 septembrie 2018, între orele 10:00 – 14:00, la Centrul Judeţean de Culturǎ Dâmboviţa, cu sediul în Târgovişte, Strada Alexandru Ioan Cuza nr. 15, telefon: 0245613112.

• Cazarea, masa şi contravaloarea transportului pe timpul preselecţiei sunt suportate de cǎtre concurenţi.

• În urma prestaţiei artistice de la preselecţie vor fi calificaţi pentru faza finalǎ un numǎr de 16 concurenţi.

Repertoriul

• Fiecare participant va prezenta în concurs douǎ melodii: o doinǎ sau o baladǎ (fǎrǎ acompaniament, reprezentativǎ pentru zona din care provine) şi un cântec cu acompaniament orchestral, cu acelaşi specific etnofolcloric (piese culese ori repertoriu personal) sau o piesǎ din repertoriul Ilenei Sǎrǎroiu.

Desfǎşurarea festivalului-concurs

• Concursul se va desfǎşura în ziua de sâmbǎtǎ, 17 noiembrie 2018, iar
duminicǎ, 18 noiembrie 2018, va avea loc concertul de galǎ al laureaţilor.

• Ordinea intrǎrii în concurs va fi stabilitǎ de cǎtre organizatori, ţinându-se cont de reprezentarea diversificatǎ şi echilibratǎ a zonelor folclorice ale ţǎrii.

• În timpul reprezentaţiei artistice, concurenţii vor purta costumul autentic al zonei pe care o reprezintǎ.

• Concurenţii vor respecta precizǎrile organizatorilor cu privire la intrarea în concurs, prezenţa la repetiţiile preliminare fiind obligatorie. Orice abatere de la acest program duce la descalificarea automatǎ a concurentului.

Juriul festivalului -concurs

• Juriul concursului va fi alcǎtuit din personalitǎţi ale muzicii populare româneşti, din specialişti de prestigiu ai instituţiilor de profil din ţarǎ.

• Clasificarea interpreţilor participanţi la concurs se va face ţinându-se seama de calitatea interpretǎrii, de autenticitatea şi valoarea artisticǎ a pieselor, de ţinuta scenicǎ, de frumuseţea şi autenticitatea costumului popular al interpretului.

Premiile concursului

• Concurenţilor li se vor acorda diplome de participare şi alte însemne ale festivalului-concurs.

• Juriul concursului va lua în calcul posibilitatea acordǎrii urmǎtoarelor premii:

Trofeul festivalului Premiul I

Premiul al II-lea Premiul al III-lea

Premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa Juriul va acorda, de asemenea, 2 menţiuni.

Hotǎrârea juriului este irevocabilǎ.

Organizatorii vor asigura cazarea şi masa participanţilor în zilele de 17 şi 18 noiembrie 2018.

Transportul va fi suportat de concurenţi.

Însoţitorii nu beneficiazǎ de masǎ şi cazare, costurile fiind suportate de fiecare în parte. Aceştia vor fi îndrumaţi cǎtre locaţii convenabile.