-

ProEtnica 2018 - Sărbătorim împreună la Sighișoara

În perioada 22-26 august 2018 are loc cea de-a XVI-a editie a Festivalului Proetnica, eveniment organizat de Asociația Centrul Educațional pentru Tineret Sighișoara (ibz) în parteneriat cu Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Consiliul Județean Mureș.

Această ediție este un prilej de a sărbători împreună cu cele 20 de minorități naționale conviețuitoare aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
Deschiderea oficială a festivalului are loc miercuri, în Piața Cetății Sighișoara (ora 17) și va fi urmată de o conferința de presă, în Sala Barocă a Primăriei (ora 17:25).
Pe scena amplasată în Piața Cetății vor evolua, în prima zi, de la ora 18, ansamblurile minorităților croate, poloneze, evreiești, macedonene și rutene din România. De asemenea va avea loc un recital susținut de Minoritatea Sorabilor din Germania. Seara se va încheia cu Parada Diversității Culturale și cu un concert al trupei Eztan (România) care îmbină tradițiile muzicii populare maghiare cu mediul muzicii ușoare contemporane.
Următoarele zile propun publicului și alte momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale grupurilor etnice, o secțiune științifică, seri de film, expoziții comune de artă, care reunesc lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților naționale. Standurile meșteșugărești și de prezentare ale minorităților naționale vor putea fi vizitate zilnic, între orele 10-18.
Mai multe detalii privind programul găsiți aici: https://www.proetnica.ro/2018/images/program/Program-ProEtnica-2018.pdf
Proiectul este susținut de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și Consiliul Județean Mureș, în calitate de parteneri, precum și de către Ministerul Culturii și Identității Naționale și Municipiul Sighișoara, în calitate de finanțatori.
Evenimentul se bucură și de sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania București, Institutul Cultural Român din cadrul Guvernului României, Institutul pentru Relații Externe din Stuttgart (Institut für Auslandsbeziehungen Stuttgart) și Ministerul pentru Știință, Cercetare și Cultură al Landului Brandenburg al Republicii Federale Germania.

Radio Antena Satelor este partener media al evenimentului.