Începe Festivalul Internaţional de Folclor „Garofiţa Pietrei Craiului”
Artişti şi ansambluri folclorice din România şi alte opt ţări vor participa, în perioada 6 - 8 iulie, la Braşov, la a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Garofiţa Pietrei Craiului”, un promotor al diversității culturale.
04 Iulie 2018, 15:50
Desfăşurată sub egida Centenarului Marii Uniri, ediţia din acest an a festivalului reuneşte ansambluri folclorice din Croaţia, Ucraina, Polonia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova.
„Încă de la prima ediţie s-a dorit a fi un festival itinerant, care să promoveze în zone importante ale judeţului, cultura tradiţională a ţărilor participante, dar şi zestrea neamului nostru, folclorul fiind cel mai bun element de integrare, de relaţionare între popoare, etnii, regiuni şi localităţi”, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Centrul Cultural Reduta, unul dintre organizatori.
Ziua de vineri este dedicată promovării în judeţ a culturii tradiţionale a ţărilor participante, o parte din ansamblurile invitate urmând să susţină câte un spectacol în Cetatea Făgăraşului şi la Cetatea din Prejmer. Zilele de sâmbătă şi duminică vor fi dedicate publicului braşovean.
Sâmbătă va fi Ziua multiculturalităţii, unde ansamblurile comunităţilor de români din Bulgaria, Ucraina, Moldova şi Serbia, Ansamblul „CsabaEthnic Folkdance Group” din Ungaria, Ansamblul de dansuri germane „Korona” şi Ansamblul folcloric ''Poieniţa'' vor prezenta publicului, prin dans, poveşti despre tradiţii şi obiceiuri, într-un spectacol care va avea loc în Piaţa Sfatului, de la ora 17.00.
Duminică, ultima zi a festivalului, publicul este invitat la o paradă a costumelor populare, începând cu ora 16.00, şi la un spectacol de gală, în Piaţa Sfatului, începând cu ora 17.00, la care participă pe lângă ansamblurile internaţionale invitate, şi Ansamblul Folcloric „Poieniţa” al Centrului Cultural Reduta. Seara de gală se va încheia cu un recital al solistei de muzică populară Matilda Pascal Cojocăriţa acompaniată de Orchestra „Plaiuri Transilvane”, condusă de dirijor prof. Liviu Ioan Iosif.