Maestrul Stelian Stoica: “Am preluat în cântec tot ce-a fost mai frumos din vorba omului de la ţară”
La doar 17 km de Sibiu, în Depresiunea Cibinului, se află localitatea Orlat, una dintre cele mai vechi aşezări din Mărginimea Sibiului. Acesta este locul în care, în 1972, un tânăr îndrăgostit de muzică avea să pună bazele unuia dintre cele mai renumite ansambluri folclorice din România: “Căluşerul”, astăzi, Ansamblul Jidvei România.
25 Iulie 2016, 07:03
Este vorba despre maestrul Stelian Stoica, dirijorul Asamblului.
A copilărit în Orlat, în marea familie a Casei de Copii de acolo, unde, sub îndrumarea unui profesor, a deprins tainele muzicii. Îi plăcea tare mult să îngâne câte un cântecel, iar în inima sa de copil vibrau acorduri neînţelese la momentul respectiv, care căpătau contur de la o zi la alta.
Pe măsură ce anii au trecut, cântecul de pe plaiurile transilvănene şi-a găsi sălaşul în sufletul său. “Acolo am învăţat să cânt la acordeon. Am învăţat întâi la mandolină, am încercat mai apoi la chitară, dar nu mi-a plăcut, pentru că mă dureau degetele, dar acordeonul m-a atras foarte mult.
Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări... Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună. La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului.
Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, a explicat maestrul Stelian Stoica.
La început de drum, Ansamblul din Orlat s-a numit “Căluşerul”. Iniţial, a fost înfiinţată o formaţie de căluşeri, apoi grupul vocal bărbătesc. Ansamblul “Căluşerul” a devenit deosebit de -apreciat în întreaga ţară la scurt timp de la înfiinţare.
După constituirea grupului vocal bărbătesc a fost înfiinţat grupul vocal mixt, iar în cele din urmă grupul vocal de femei. Din rândul membrilor grupurilor vocale au fost aleşi soliştii. Dirijorul, Stelian Stoica, a structurat repertoriul astfel încât spectacolul să nu plictisească auditoriul.
A creat un dialog muzical, adaptând melodii şi realizând colaje de o strofă-două între femei şi bărbaţi. “În mine zace un amestec de doină şi pământ şi am preluat în cântec tot ce-a fost mai frumos din vorba omului de la ţară”, exprimă maestrul Stelian Stoica.
Ansamblul “Căluşerul” a devenit din anul 2001 Ansamblul Artistic “Jidvei România”, continuând astfel să ducă mai departe cântecul de pe plaiurile transilvănene.
Autor: Luminiţa Tucă