Aneta Stan: „N-am ştiut că nu voi putea să iubesc în viaţa mea decât o dată"
„În toată cariera mea, am cules multă muzică dobrogeană, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am şi creat la fel de multă muzică. Şi am să vă spun un secret: suferinţa din dragoste a fost muza creaţiilor mele.
15 Mai 2014, 13:22
Vă dau trei exemple de melodii care au devenit adevărate şlagăre de-a lungul vremii: „Dragostea e lucru sfânt", „Nu da, Doamne, omului" şi romanţa „Cine iubeşte iartă". N-am ştiut însă că nu voi putea să iubesc în viaţa mea decât o dată."
Strălucită mesageră a plaiurilor dobrogene, Aneta Stan evoluează cu succes pe scena folclorică de aproape cinci decenii.
Impresionează prin limpezimea glasului, prin naturaleţea cuvântului cântat, prin rara sensibilitate artistică şi, nu în ultimul rând, prin puternica trăire interioară.
A pornit pe drumul cântecului popular din Cernavodă, locul unde a copilărit şi unde frumuseţile naturii se îmbină în mod armonios cu cele ale cântecului popular specific zonei.
Debutul s-a produs la vârsta de 24 de ani, în anul 1968, când s-a alăturat ansamblului „Brâuleţul", din Constanţa.
Mai târziu, începând cu 1974, o întâlnim, alături de cei mai iubiţi cântăreţi de muzică populară, în cadrul ansamblului „Rapsodia Română", iar din anul 1997, la Ansamblul folcloric naţional „Ciocârlia".
Pasionată căutătoare şi culegătoare de piese inedite, Aneta Stan a colindat, cu pasul, prin multe sate dobrogene, adunând în lada sa de zestre vechi melodii, pe care apoi le-a trecut prin filtrul personal.
Cu migală şi răbdare, a reuşit să-şi alcătuiască un repertoriu valoros.
A înregistrat doine şi balade, cântece de dragoste, de nuntă, dar şi melodii de joc, în care întâlnim ritmurile atât de specifice Dobrogei: geamparaua, cadâneasca şi sârba.
Artista se mândreşte şi cu câteva creaţii proprii, înregistrate la Uniunea Compozitorilor.
Absolventă de conservator, Aneta Stan a prezentat, la obţinerea licenţei, o monografie artistică a Dobrogei, un studiu comparat al muzicii, costumelor, dansurilor şi obiceiurilor minorităţilor dobrogene.
A colaborat cu cei mai de seamă dirijori ai vremii, precum Radu Voinescu, Ionel Budişteanu, Constantin Arvinte, Mihai Muche, Paraschiv Oprea.
Ambiţioasă din fire, Aneta Stan ştie să pună în valoare meandrele cântecului popular dobrogean, melodiile si ritmurile sale deosebite.
A participat la turnee internaționale de răsunet, demonstrând pretutindeni că folclorul românesc e unic în lume şi se bucură de multă preţuire.
A cântat în multe ţări, dintre care amintim: Rusia, Grecia, Turcia, Franţa, Italia, Finlanda, Suedia, Belgia Germania, Polonia, China şi S.U.A.
Printre cele mai cunoscute cântece ale Anetei Stan se numără „Doina fetei dunărene", „Seara-ncetişor se lasă", „Flăcăii din Dobrogea", „Plină e lumea de dor", „Dragostea e lucru sfânt" şi „Nu da, Doamne, omului".
Aneta Stan ocupă un binemeritat loc în galeria interpreţilor de valoare ai cântecului popular românesc.
Este cetăţean de onoare al oraşului Cernavodă.
{module 628}